Lidl: Avem articole marcă proprie pentru aproape fiecare categorie de produs pe care o comercializăm. Unele mărci private au devenit branduri în sine. Discounterul german este singurul din piaţă unde ponderea mărcilor proprii este de 80% din totalul articolelor de la raft

Autor: Cristina Roşca Postat la 30 august 2022 161155 afişări

Lidl: Avem articole marcă proprie pentru aproape fiecare categorie de produs pe care o comercializăm. Unele mărci private au devenit branduri în sine. Discounterul german este singurul din piaţă unde ponderea mărcilor proprii este de 80% din totalul articolelor de la raft

Lidl, liderul pieţei locale de comerţ alimentar după cifra de afaceri, a acoperit toate categoriile de produse pe care le comercializează cu mărci private, iar asta se poate dovedi un avantaj într-o perioadă în care aceste articole câştigă teren, dat fiind că inflaţia mănâncă din puterea de cumpărare a oamenilor şi îi face pe aceştia mai atenţi la modul în care îşi cheltuie banii. 

Lidl, liderul pieţei locale de comerţ alimentar după cifra de afaceri, a acoperit toate categoriile de produse pe care le comercializează cu mărci private, iar asta se poate dovedi un avantaj într-o perioadă în care aceste articole câştigă teren, dat fiind că inflaţia mănâncă din puterea de cumpărare a oamenilor şi îi face pe aceştia mai atenţi la modul în care îşi cheltuie banii. Mărcile private dezvoltate de retaileri sunt cunoscute pentru că au preţuri cu până la 30% mai mici decât cele ale brandurilor consacrate, care activează pe acelaşi segment şi pe acelaşi nivel de preţ.

„Modelul de business al Lidl este unic pe piaţa locală - peste 80% dintre produsele aflate pe rafturile magazinelor noastre sunt marcă proprie. În prezent, avem produse marcă proprie pentru aproape fiecare categorie de produs pe care o comercializăm: de la produse de bază, dar şi articole care răspund unor nevoi specifice ale consu­matorilor, până la bunuri premium“, spun reprezentanţii companiei.

Încă de la intrarea pe piaţa locală, Lidl a mizat pe acest tip de abordare, cu un număr mare de mărci private la raft, acesta fiind modelul de business în toate pieţele. Deşi nemţii nu comunică ponderea în vânzări a acestor articole ce poartă nume precum Pilos (lactate), Cien (îngrijire personală) sau W5 (articole de curăţenie), ea este similară cu cea în volum, conform estimărilor ZF. Spre comparaţie, în cazul altor retaileri, cota de piaţă a mărcilor private variază de la 10% la 35%, media la nivelul întregului comerţ alimentar fiind undeva la 25% (în valoare), conform datelor oferite de compania de cercetare de piaţă GfK.

„Produselor (marcă privată - n.red.) din sortimentul permanent li se adaugă şi articolele de tip in&out, disponibile în timpul Săptămânilor Tematice.“

Lidl a acoperit atât categoriile de bază, cât şi pe cele de nişă, oficialii companiei spunând că feedback-ul primit de la clienţi joacă un rol în acest sens.

„Un exemplu este portofoliul de produse BIO, un segment care se află din ce în ce mai mult în atenţia consumatorilor, şi care în prezent include atât articole în sortimentul permanent, printre care şi fructe şi legume, dar şi bunuri de tip in-and-out, disponibile în magazine doar în timpul Săptămânii Bio.“ Spre exemplu, portofoliul acesta a depăşit 400 de articole certificate BIO în anul financiar 2020 (1 martie 2020 - 28 februarie 2021), cu 24% mai multe decât în anul precedent. Oficialii Lidl nu oferă date mai recente.

„Mărcile private au câştigat din ce în ce mai mult încrederea consumatorilor. În timp, multe dintre mărcile private Lidl au devenit branduri în sine, iar printre acestea se numără Cămara Noastră (produse româneşti - n.red.), Pilos, W5, lupilu (articole pentru copii - n.red.) sau Cien“, adaugă ei.

Discounterii prezenţi în comerţul alimentar local, mai exact nemţii de la Lidl şi Penny şi conceptul Supeco al francezilor de la Carrefour, sunt „responsabili“ pentru 70% din tot ce înseamnă vânzările de mărci private în România, arată o analiză a companiei de cercetare de piaţă GfK.

Mărcile private au ajuns să mănânce 39% din piaţa de lactate în valoare, deşi la băuturi nu au acaparat decât 11% din vânzări. În medie, cota de piaţă în valoare a acestor produse este undeva la 25% din vânzările de bunuri de larg consum (FMCG, excluzând categoria de fresh), conform datelor de la jumătatea lui 2022, conform aceleiaşi surse.

Lidl este liderul comerţului local, cu o reţea de peste 300 de magazine de discount şi afaceri de aproape 15 mld. lei în 2021, plus 15%. La o cotă de piaţă de 80% a mărcilor private, rezultă că vânzările de articole precum Pilos, W5 sau Cămara Noastră ajung la 12 mld. lei, conform estimărilor şi calculelor ZF.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
marci,
lidl,
branduri,
comercializare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.