Lideri mondiali şi laureaţi ai Premiului Nobel cer suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală pentru Covid-19

Postat la 15 aprilie 2021 40 afişări

Lideri mondiali şi laureaţi ai Premiului Nobel cer suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală pentru Covid-19

Un grup de 175 de foşti lideri mondiali şi laureaţi ai Premiului Nobel îndeamnă SUA să ia „măsuri urgente”

Se vrea anularea drepturilor de brevet pentru produsele medicale legate de Covid. O astfel de propunere a fost refuzată deja de marile industrii farmaceutice.

Un grup select format din peste 100 de laureaţi ai Premiului Nobel şi peste 70 de foşti lideri mondiali îi cer preşedintelui american să suspende brevetele de vaccin anti-Covid.

Cu alte cuvinte, reţeta vaccinului să fie la liber, iar producţia de vaccinuri să fie încurajată în toată lumea, inclusiv în ţările sărace.

Fără a exista riscul ca respectivele state să fie trimise în judecată pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Printre semnatari se numără Gordon Brown, fost prim-ministru britanic, François Hollande, fost preşedinte francez, Mihail Gorbaciov, fost preşedinte al URSS şi Yves Leterme, fost prim-ministru belgian.Li se alătură laureaţi ai Premiului Nobel în economie sau în domeniul artelor şi ştiinţelor.

O acţiune care ar putea permite altor producători să aibă acces la reţeta vaccinului şi să îl poată produce a fost propusă de mai multe luni de Africa de Sud şi India, iar alte zeci de state în curs de dezvoltare au încurajat propunerea.

Totuşi, aceasta a fost respinsă, în urmă cu o lună, de ţările bogate ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
laureati,
nobel,
premiu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.