Libia a oprit nave cu sute de imigranţi africani care încercau să ajungă în Europa

Autor: Ioana Bojan Postat la 22 aprilie 2015 96 afişări

Libia a oprit mai multe nave cu imigranţi după naufragiul de la sfârşitul săptămânii trecute, precizând că a reţinut peste 600 de africani care sperau să ajungă în Europa, a declarat marţi un oficial din domeniul securităţii, citat de Reuters în pagina electronică.

Ţara nord-africană, afectată de violenţă şi de o lipsă a autorităţii statului la patru ani după înlăturarea de la putere a lui Muammar Kadhafi, a devenit un centru major pentru traficanţii de persoane care aduc imigranţi din Africa, la bordul unor ambarcaţiuni, către Italia.

Forţele de securitate libiene au reţinut marţi aproximativ 70 de africani la Tripoli, unde aşteptau ca traficanţii să îi ducă la bordul unor ambarcaţiuni pentru a ajunge pe insula italiană Lampedusa, a declarat un oficial libian de rang înalt.

Cel puţin două nave, una pe care se aflau aproximativ 250 de persoane din Senegal, Ghana, Etiopia şi alte ţări africane şi alta la bordul căreia se aflau imigranţi din Etiopia şi Ertireea, au fost oprite în ultimele trei zile, după ce au plecat din Libia, a adăugat acesta.

Imigranţii capturaţi sunt adesea ţinuţi în centre de detenţie aglomerate din Libia, uneori timp de mai multe luni, potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului.

Paza de Coastă libiană are resurse prea reduse pentru a combate traficul de persoane şi se bazează pe nave de pescuit şi remorchere.

Uniunea Europeană a ajutat în trecut la antrenarea şi echiparea Pazei de Coastă libiene, dar situaţia securităţii a determinat instructorii străini să părăsească ţara.

Cel puţin 900 de persoane ar fi murit duminică în largul coastelor Libiei, după ce ambarcaţiunea pe care erau înghesuite s-a scufundat în timp ce încerca să ajungă pe insula italiană Lampedusa.

Un procuror italian a afirmat că aproximativ un milion de imigranţi africani aşteaptă, pe coastele Libiei, să pornească pe mare spre Malta şi Italia, în contextul în care circa 1.000 de persoane s-au înecat în ultimele zile în Mediterană.

"Potrivit estimărilor, în Libia sunt între 500.000 şi un milion de imigranţi subsaharieni şi sirieni care aşteaptă să fugă spre Europa", a declarat Maurizio Scalia, procuror-adjunct al provinciei italiene Palermo, citat de publicaţia Il Fatto Quotidiano.

Conform serviciilor secrete italiene, tariful mediu pentru cetăţenii din Sudan şi Eritreea care vor să ajungă în Libia este de 4.000-5.000 de dolari. Din Libia spre Italia, reţelele de traficanţi cer între 1.000 şi 1.500 de dolari de persoană.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LIBIA,
IMIGRANŢI,
EUROPA
/actualitate/libia-a-oprit-nave-cu-sute-de-imigranti-africani-care-incercau-sa-ajunga-in-europa-14137327
14137327
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.