Libanul este grav afectat. Explozia din Beirut reaprinde tensiunile într-o ţară în care problemele economice au început cu mult înainte de criza provocată de coronavirus

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 05 august 2020 176 afişări

Libanul este grav afectat. Explozia din Beirut reaprinde tensiunile într-o ţară în care problemele economice au început cu mult înainte de criza provocată de coronavirus

Peste 100 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma exploziilor din Beirut de marţi, 4 august. A doua explozie a lovit cu puterea unui cutremur cu o magnitudine de 3,5 şi a fost simţită până în Cipru, la 240 de kilometri de-a lungul Mediteranei. Până acum, au fost raportaţi peste 4.000 de răniţi, potrivit Euronews.

Cauza nu a fost confirmată, însă atenţia s-a îndreptat asupra unui depozit cu materiale explozive confiscate în ultimii ani. Guvernul libanez a declarat că 2.750 de tone de nitrat de amoniu au provocat deflagraţia.

În ultimele luni, valoarea monedei naţionale, lira libaneză, s-a prăbuşit cu peste 70% în contextul unei penurii de lichidităţi valutare. Astfel, inflaţia şi şomajul au crescut într-un ritm alarmant, Libanul intrând în faliment de stat la începutul lunii martie. De altfel, criza provocată de coronavirus nu a făcut decât să agraveze situaţia deja tensionată, iar băncile au restricţionat retragerile de bani.

Mii de oameni au ieşit lunile trecute în stăzile principalelor oraşe din Liban pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de starea actuală a economiei, care nu a mai arătat atât de rău de pe vremea războiului civil din 1975-1990.

Astfel, un salariu de 600.000 de lire pe lună pe care o persoană îl obţinea reprezenta echivalentul a 400 de dolari înainte de criză, însă a scăzut până la 60 de dolari la sfârşitul lunii iulie. În Liban, peste 45% din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei şi aproximativ 33% sunt şomeri, notează Mediafax, citând agenţia de presă Reuters.

În plus, guvernatorul băncii centrale din Liban a umflat asset-urile instituţiei cu peste 6 miliarde de dolari în 2018, fapt ce subliniază amploarea măsurilor financiare folosite pentru a stimula economia ţării, scrie Reuters.

Între timp, guvernul a aprobat un plan de recuperare care ar pune capăt crizei economice şi ar câştiga susţinerea Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru un pachet de bailout în valoare de 10 miliarde de dolari.

Anul trecut, Libanul s-a clasat pe locul 137 din 180 de ţări în Indexul Percepţiei Corupţiei realizat de Transparency International, potrivit BBC.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
beirut,
explozie,
tensiuni,
liban

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.