Legendarul investitor Warren Buffet nu dă înapoi şi vrea să lase tronul imperiului său de 712 miliarde de dolari lui Greg Abel, vicepreşedintele Bershire Hathaway: Este pregătit şi gata să ia deciziile corecte

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 08 mai 2023 14392 afişări

Legendarul investitor Warren Buffet nu dă înapoi şi vrea să lase tronul imperiului său de 712 miliarde de dolari lui Greg Abel, vicepreşedintele Bershire Hathaway: Este pregătit şi gata să ia deciziile corecte

În timpul întâlnirii anuale a gigantului vehicul de investiţii, Berkshire Hathaway, legendarul investitor Warren Buffet s-a confruntat cu mai multe întrebări importante legate de viitorul imperiului său. Însă subiectul care a fost abordat în mod constant de cei mai importanţi membri ai companiei a fost succesiunea, scrie Bloomberg.

Buffett l-a numit pe Greg Abel drept moştenitor în 2021, iar de atunci vicepreşedintele a căutat să-şi facă simţită prezenţa mult mai puternic în cadrul întâlnirilor şi discuţiilor de business. Sâmbătă, Buffett a reafirmat că se simte „100% confortabil” cu această decizie şi chiar a indicat că tranziţia s-ar putea petrece oricând.

„Greg înţelege problema distribuirii de capital la fel de bine ca şi mine. El va lua cele mai importante decizii şi cred cu tărie că vor fi similare celor pe care le-aş fi făcut şi eu. Lucrăm de 30 de ani împreună şi sunt sigur pe el şi abilităţile lui”, a declarat Warren Buffet.

Abel, în vârstă de 60 de ani, care s-a alăturat lui Buffett şi partenerului său de afaceri Charlie Munger, a transformat afacerile energetice ale Berkshire într-una dintre cele mai mari din SUA. Buffett a glumit recent spunând că Abel face „toată treaba”.

Buffett şi Munger erau atât de siguri că vor fi întrebaţi în timpul întâlnirii anuale despre recentele turbulenţe bancare, încât au adus, în glumă, pancarte pe care erau inscripţionate clasificările contabile evidenţiate în timpul acestor tulburări. Unul era etichetat „disponibil pentru vânzare”, în timp ce pe celălalt scria „păstrat până la scadenţă”.

Abordând problema într-o notă mai serioasă, Buffett i-a criticat pe directorii executivi responsabili de băncile falimentare, susţinând că aceştia ar trebui să fie traşi la răspundere pentru greşelile care s-au ascuns „la vedere”.

De asemenea, el a subliniat că printre cauzele problemelor din sistemului bancar se numără şi mesajele proaste transmise publicului american de către autorităţile de reglementare, politicieni şi presă cu privire la această criză.

Buffett a arătat cu degetul spre First Republic Bank, creditorul pe care JPMorgan Chase & Co. l-a salvat recent.

 Documentele depuse de First Republic au arătat că creditorul oferea credite ipotecare foarte mari , neacoperite de guvern, la rate fixe care, în unele cazuri, erau doar cu dobândă timp de zece ani - ceea ce Buffett a catalogat drept „o alegere nebunească”.

„Totul a fost expus, iar lumea a ignorat această bombă până a explodat”a mai spus legendarul investitior.

Turbulenţele din sistemul bancar au început cu lichidarea unui mic creditor cu focus pe criptomonede la începutul lunii martie, iar apoi au început să se răspândească şi să cuprindă alte trei bănci regionale, inclusiv Silicon Valley Bank.

Buffett a concluzionat că ar fi fost catastrofal pentru SUA dacă guvernul nu ar fi acţionat pentru a garanta toate depozitele SVB, dintre care marea majoritate nu erau acoperite de plafonul de 250.000 de dolari al Federal Insurance Deposit Corp.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.