La ce riscuri se supun utilizatorii aplicaţiilor de dating

Autor: Andra Stroe Postat la 14 februarie 2020 124 afişări

La ce riscuri se supun utilizatorii aplicaţiilor de dating

Ultimul deceniu a adus digitalizarea în toate aspectele vieţii noastre, iar comunicarea a suferit, probabil, cele mai multe schimbări. Viaţa amoroasă a oamenilor nu face excepţie şi, în apropierea Zilei Îndrăgostiţilor, persoanele singure şi cuplurile resimt presiunea de a-şi face planuri pentru această ocazie. Persoanele singure trebuie să mai facă, însă, un pas – să-şi găsească un companion, iar aplicaţiile de dating sunt aici pentru a îi ajuta. Aşa o fi? Cercetătorii Kaspersky au evaluat riscurile şi provocările din acest domeniu şi au descoperit că infractorii cibernetici cunosc foarte bine tema relaţiilor amoroase.

Aplicaţiile de dating populare în întreaga lume, cum ar fi Tinder şi Badoo, devin adesea o momeală folosită pentru a răspândi malware pe dispozitive mobile sau pentru a prelua date personale, cu scopul de a bombarda ulterior utilizatorii cu anunţuri nedorite sau chiar de a le cheltui banii pe diferite abonamente costisitoare.

Analiza malware-ului care folosea numele a peste 20 de aplicaţii de matrimoniale populare şi a cuvântului cheie „dating”, a arătat că, în 2019, au fost răspândite 1963 de fişiere unice, sub pretextul aplicaţiilor legitime. Două treimi dintre ele au fost mascate sub numele de Tinder (1232 fişiere) şi o altă şesime a fost legată de Badoo (263 de fişiere), ambele aplicaţii recunoscute la nivel mondial.

Pericolul pe care aceste fişiere dăunătoare îl aduc variază de la fişier la fişier - de la troieni care pot descărca alte programe malware, la cele care pot trimite SMS-uri scumpe şi adware, ceea ce face posibil ca fiecare ping pe care îl primeşte un utilizator să fie un fel de notificare publicitară enervantă, mai degrabă, decât un mesaj de la un partener potenţial.

De exemplu, una dintre aplicaţiile care arată la prima vedere ca Tinder, este, de fapt, un troian bancar care solicită în mod constant drepturi la servicii de accesibilitate, iar la obţinerea acestora, primeşte, în realitate, tot ce are nevoie pentru a fura bani de la utilizator. O alta apare sub denumirea „Setări” - imediat după instalare, afişează un fals mesaj de „eroare” şi mai târziu dispare, cu o probabilitate ridicată să revină cu anunţuri nedorite câteva zile mai târziu.

Nici atacatorii cibernetici care sunt specializaţi în phishing nu pierd ocazia de a profita de cei aflaţi în căutarea iubirii. Copii false ale aplicaţiilor şi site-urilor de întâlnire populare, cum ar fi match.com şi Tinder, inundă Internetul. Utilizatorilor li se solicită să lase datele personale sau să se conecteze la aplicaţii prin intermediul contului lor de socializare. Rezultatul nu este surprinzător: datele vor fi ulterior utilizate sau vândute de atacatorii cibernetici, în timp ce utilizatorul va rămâne fără nimic.

De asemenea, statisticile demonstrează că interesul faţă de tema iubirii creşte înainte de Ziua Îndrăgostiţilor. De exemplu, numărul de click-uri pe versiunea de phishing a site-ului PeopleMedia a crescut de peste două ori, cu aproape o lună înainte de Ziua Îndrăgostiţilor.

„Dragostea este unul dintre acele subiecte de interes universal pentru oameni şi, desigur, aceasta înseamnă că şi atacatorii cibernetici sunt acolo. Întâlnirile online au făcut ca viaţa noastră să fie mai uşoară, dar au adus şi riscuri pe drumul spre iubire. Sfătuim utilizatorii să fie atenţi şi să utilizeze versiuni legale ale aplicaţiilor, disponibile în magazinele oficiale de aplicaţii. Şi, desigur, le dorim mult noroc să îşi găsească perechea perfectă pentru această zi specială”, spune Vladimir Kuskov, head of advanced threat research and software classification la Kaspersky.

Pentru a evita riscurile cibernetice înainte de Ziua Îndrăgostiţilor, Kaspersky recomandă:

-Verificaţi întotdeauna permisiunile acordate, pentru a vedea ce au voie aplicaţiile instalate să facă.

-Nu instalaţi aplicaţii din surse care nu prezintă încredere, chiar dacă li se face reclamă în mod activ şi blocaţi instalarea programelor din surse necunoscute, din setările smartphone-ului.

-Aflaţi mai multe informaţii despre site-ul de dating pe care intenţionaţi să îl vizitaţi: informaţi-vă despre reputaţia sa pe Internet şi încercaţi să găsiţi feedback-ul utilizatorilor.

-Utilaţi o soluţie de securitate fiabilă precum Kaspersky Security Cloud, care oferă protecţie avansată atât pe Mac, cât şi pe PC şi dispozitivele mobile.

Iar pentru utilizarea aplicaţiile de dating în siguranţă, reprezentanţii companiei îi sfătuiesc pe utilizatori să evite să împărtăşească prea multe informaţii personale străinilor şi să se asigure că persoana pe care o întâlnesc este reală, deoarece impostorii folosesc adesea profiluri false pentru înşelătorii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
aplicatii,
riscuri,
utilizatori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.