Kremlinul denunţă "retorica nucleară" a Occidentului ca reacţie la afirmaţiile lui Biden

Autor: Mihai Draghici Postat la 12 octombrie 2022 24 afişări

Kremlinul denunţă "retorica nucleară" a Occidentului ca reacţie la afirmaţiile lui Biden

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a avertizat, miercuri, că acţiunile Rusiei generează riscuri privind "interpretări greşite" cu efecte catastrofale la nivel internaţional, însă Kremlinul a respins "retorica nucleară" a Occidentului.

Într-un interviu acordat postului de televiziune CNN, Biden a afirmat că preşedintele rus, Vladimir Putin "este un actor raţional care a făcut calcule greşite în mod semnificativ". Liderul de la Casa Albă, care săptămâna trecută afirma că riscurile unui conflict nuclear sunt cele mai ridicate din ultimii 60 de ani, a avertizat acum asupra "interpretărilor greşite" care pot avea efecte catastrofale. Întrebat dacă există riscul ca Putin să utilizeze arme nucleare tactice asupra Ucrainei, Biden a răspuns: "Nu cred că va face acest lucru".

Kremlinul a reacţionat vehement la afirmaţiile liderului de la Washington. "Exprimăm regret că lideri de state din Occident, din Statele Unite şi din Europa, recurg zilnic la retorică nucleară. Considerăm că este o practică foarte dăunătoare şi provocatoare", a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de agenţia Reuters.

Oficialul rus a denunţat şi afirmaţiile secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat că o victorie a lui Putin în Ucraina ar fi o înfrângere a Occidentului. Peskov consideră că afirmaţiile demonstrează că NATO luptă de partea Ucrainei. Stoltenberg a afirmat marţi că "NATO nu este parte în conflict", dar a subliniat că "sprijinul oferit de Alianţă joacă un rol central".

Duminică, fostul secretar de Stat american Mike Pompeo a criticat afirmaţiile preşedintelui Biden despre riscurile unui conflict nuclear cu Rusia, exprimând speranţa că Administraţia de la Washington poartă negocieri în mod discret. Biden declara joia trecută că Vladimir Putin "nu glumeşte când vorbeşte despre potenţiala folosire a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice ori chimice, în contextul performanţelor slabe ale armatei ruse" în Ucraina. Biden a afirmat că actuala perioadă prezintă cele mai mari riscuri ale unui război nuclear după Criza Rachetelor Cubaneze, din anul 1962.

"Afirmaţiile preşedintelui reprezintă un risc teribil pentru cetăţenii americani", a declarat Mike Pompeo, care a fost secretar de Stat în timpul mandatului fostului preşedinte Donald Trump, subliniind, într-un interviu acordat Fox News, că Washingtonul ar fi mai eficient "prin practicarea diplomaţiei în mod discret". "Ar trebui să facem acest lucru, eu sper că fac acest lucru în mod discret", a insistat Pompeo, conform site-ului Axios.com.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
sua,
nato,
nuclear,
occident

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.