KPMG: Astra discută eşalonarea celor 95 de milioane lei cu executorul trimis de CNADNR

Autor: Cristina Cuncea Postat la 09 aprilie 2015 58 afişări

Administratorul special al Astra Asigurări a propus executorului judecătoresc eşalonarea la plată a sumei de 95 milioane lei, în baza executării unei poliţe, după ce marţi toate conturile asigurătorului au fost blocate în urma declanşării procedurii de executare silită prin înfiinţarea popririi.

În urma iniţierii procedurii de executare a sumei de aproximativ 95 milioane lei datorată de Astra către CNADNR, cu titlu de garanţie, conform deciziei Curţii de Apel Bucureşti în dosarul Romstrade, Administratorul Special al Astra, KPMG Advisory a înaintat către executorul judecătoresc o propunere de eşalonare la plată a sumei, a anunţat joi KPMG.

"La începutul acestei săptămâni au fost purtate primele discuţii cu executorul judecătoresc cu privire la propunerea de eşalonare înaintată. Propunerea Astra a fost primită pozitiv de către executor, urmând ca acesta să revină cu un răspuns în urma consultării cu reprezentanţii CNADNR. Eşalonarea propusă permite societăţii să-şi continue activitatea, inclusiv efectuarea plăţilor de daune, fiind alocată pe o perioadă ce asigură capacitatea de onorare a acestei obligaţii, având în vedere nivelul disponibilităţilor curente, precum şi operaţiunea de majorare a capitalului social în curs de desfăşurare", se arată într-un anunţ al KPMG Advisory.

ASF a anunţat miercuri, printr-un comunicat, că a audiat şi dezbătut informarea KPMG cu privire la declanşarea urmăririi silite de către BEJ Trancă Bogdan Ovidiu în favoarea creditorului CNADNR, respectiv declanşarea procedurii de executare silită prin înfiinţarea popririi asupra tuturor conturilor.

"CNADNR a obţinut în justiţie o hotărâre judecătorească definitivă şi executorie care a obligă Astra la plata sume de 95 milioane de lei, în baza unei poliţe. KPMG, în calitate de administrator special al societăţii Astra Asigurări, a informat ASF că un executor judecătoresc a blocat marţi conturile Astra prin înfiinţarea popririi asupra acestora. În perioada următoare, Astra va efectua plata acestei sume. Astra a atacat sentinţa prin recurs, care nu s-a încheiat", a declarat miercuri pentru MEDIAFAX prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca-Constantinescu.

În octombrie 2014, Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul Astra Asigurări împotriva unei sentinţe a instanţei din decembrie 2013 prin care asigurătorul a fost obligat să plătească CNADNR aproape 95 de milioane de lei.

La finele anului 2013, Tribunalul Bucureşti a admis cererea de chemare în judecată formulată în martie 2013 de CNADNR în contradictoriu cu Astra şi a obligat compania de asigurări la plata către CNADNR a sumei de 93,93 milioane de lei, cu titlu de garanţie, şi a sumei de 955.749 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

Astra trebuie să achite către CNADNR suma de 93,93 milioane de lei în baza unei poliţe emise în favoarea Romstrade, companie aflată în insolvenţă, pentru realizarea unui tronson de autostradă.

Pretenţiile solicitate Astra Asigurări în 2.886 de dosare se ridică la 1,08 miliarde de lei, din care 151 milioane de lei pentru două poliţe emise pentru Romstrade în favoarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, reiese din datele asigurătorului, prezentate în luna august 2014.

Tot în decembrie 2013, Tribunalul Bucureşti a admis cererea CNADNR pentru constituirea de sechestru asigurător pe bunuri ale Astra până la concurenţa sumei de 93,9 milioane de lei. În luna aprilie 2014, tribunalul a respins un apel al Astra împotriva sechestrului, ca fiind nefondat.

Astra este cel mai mare asigurător local după nivelul subscrierilor aferente anului 2013. În 2014, compania s-a plasta pe locul 3, după Allianz-Ţiriac şi Omniasig.

Cu un capital social de 257,8 milioane de lei, societatea este controlată de The Nova Group Investments România SA - 72,754% şi Epsilon Estate Provider SRL- 26,289%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,957% din capitalul social. Cele două societăţi sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

În februarie 2014, ASF a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială la Astra Asigurări, a suspendat dreptul de vot al acţionarilor şi conducerea şi a numit KPMG Advisory ca administrator special.

Potrivit KPMG, Astra are nevoie de o infuzie de capital de 490 milioane de lei până la finalul anului.

Până în prezent acţionarii asigurătorului au adus 65 de milioane de lei la capitalul societăţii.

La finele anului 2013, compania ocupa primul loc pe piaţa piaţa asigurărilor din România, cu subscrieri de 921,5 milioane de lei şi pierderi de 917,3 milioane de lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ASTRA,
CONTURI,
POPRIRE

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

/actualitate/kpmg-astra-discuta-esalonarea-celor-95-de-milioane-lei-cu-executorul-trimis-de-cnadnr-14114780
14114780
comments powered by Disqus
ZF.ro
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani. Vârsta de pensionare a fost redusă cu 8 ani Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani. Vârsta de pensionare a fost redusă cu 8 ani
Mai aveţi zile de concediu de anul trecut şi vreţi să nu le pierdeţi? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de odihnă neefectuată
Mediafax
Pro şi contra paşaportului Covid. Tot mai mulţi lideri europeni sunt de acord cu ideea, Iohannis se opune Pro şi contra paşaportului Covid. Tot mai mulţi lideri europeni sunt de acord cu ideea, Iohannis se opune
VIDEO Descoperiri majore, care „vor rescrie istoria”, la situl arheologic Saqqara din Egipt
MonitorulApararii
2021, an decisiv pentru marina Turciei. Primeşte primul portelicopter, prima fregată şi primul submarin realizate indigen, dar şi torpile şi rachete antinavă 2021, an decisiv pentru marina Turciei. Primeşte primul portelicopter, prima fregată şi primul submarin realizate indigen, dar şi torpile şi rachete antinavă
Afacerea SolarWinds, volumul 3: intervenţia informatică imediată
MonitorulPartidelor
Dominic Fritz: A treia oară n-am scăpat Dominic Fritz: A treia oară n-am scăpat
Tomac, despre Năsui şi Ciucu: Pretinşi politicieni moralişti. Justificare ieftină şi micime
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu ŞUHAN Bani din vaccin
Comentariu Valeriu Şuhan: Mă vaccinez, dar când şi unde ?!

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.