Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituţională "legea Dragnea" privind eliminarea a 102 taxe. Reacţia liderului PSD

Postat la 15 noiembrie 2016 186 afişări

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat marţi Curtea Constituţională (CCR) cu privire la legea care elimină 102 taxe nefiscale, printre care şi taxa radio-tv, şeful statului argumentând că actul normativ încalcă mai multe articole din legea fundamentală.

Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituţională "legea Dragnea" privind eliminarea a 102 taxe. Reacţia liderului PSD

Preşedintele Klaus Iohannis argumentează, în sesizarea trimisă CCR, două modalităţi de încălcare a Constituţiei: pe formă şi pe fond.

În ceea ce priveşte forma, Klaus Iohannis arată că Parlamentul a adoptat legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale fără a consulta Guvernul, ceea ce se traduce, în opinia şefului statului, prin încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat. "În cazul în care o iniţiativă legislativă implică modificări bugetare, este necesar ca Parlamentul să solicite o informare din partea Guvernului".

"Parlamentul nu poate prestabili modificarea cheltuielilor bugetare fără să ceară Guvernului o informare în acest sens. Dat fiind caracterul imperativ al obligaţiei de a cere informarea menţionată, rezultă că nerespectarea acesteia are drept consecinţă neconstituţionalitatea legii adoptate", se arată în sesizarea trimisă de către preşedinte Curţii Constituţionale.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.