Kelemen: Cum aş putea eu să influenţez justiţia într-un caz în care nu există nicio cale de atac?

Autor: Dana Pasca, Vasile Măgrădean Postat la 02 februarie 2015 46 afişări

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că nu a influenţat şi nu a adus în niciun fel atingere independenţei sistemului judiciar prin declaraţiile despre fostul ministru Nagy Zsolt, susţinând că toate comentariile sale au fost făcute după o sentinţă definitivă a instanţei.

Întrebat cum comentează sesizarea de către CSM a Inspecţiei Judiciare după declaraţiile legate de fostul ministru Nagy Zsolt, condamnat la închisoare în dosarul privatizărilor strategice, Kelemen Hunor a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că a respectat deciziile judecătoreşti şi nu a făcut altceva decât să exprime o părere.

"Sunt convins că în niciun fel nu am adus atingere independenţei sistemului judiciar, în ansamblul său, pentru că declaraţiile mele au fost după o sentinţă definitivă. Nu aveam cum să influenţez şi cum să aduc atingere independenţei sistemului judiciar, după o sentinţă definitivă şi în momentul în care Nagy Zsolt era deja încarcerat. Eu respect şi am respectat toate deciziile judecătorilor şi ale justiţiei, aşa este şi normal într-o ţară democratică, într-un stat de drept, dar, în acelaşi timp, pot să am o părere despre un caz, despre o sentinţă şi, mai ales, după ce sentinţa a fost pronunţată", a spus Kelemen.

El a afirmat că nu înţelege care este problema în această situaţie, într-o perioadă când "toată Europa se luptă pentru libertatea de exprimare şi în Franţa se adună milioane de oameni".

"Cum aş putea să influenţez eu justiţia sau să aduc atingere independenţei sistemului judiciar într-un caz unde nu există nicio cale de atac la această sentinţă definitivă? Este importantă această nuanţă, pentru că ceea ce am comentat, am comentat după sentinţa definitivă a ICCJ. CSM şi Inspecţia Judiciară vor analiza şi vor da un verdict în acest caz. Nu este un delict să îţi spui punctul de vedere şi mai ales un punct de vedere clar şi nu cu intenţia de a schimba ceva", a subliniat liderul UDMR.

El a spus că nu are posibilitatea, ca om politic, şi nici instrumentele schimbării unei decizii a instanţei.

"Asta este viaţa, dar un punct de vedere, dacă l-am exprimat, cred că la fel de bine trebuie privit ca orice altă observaţie legată de orice decizie sau chestiune din societate. Aştept să vedem ce va spune Inspecţia Judiciară", a conchis Kelemen Hunor.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară după ce liderul UDMR a declarat că fostul ministru Zsolt Nagy a fost nedreptăţit şi a fost sancţionat, Kelemen Hunor susţinând că ”trebuie să fie foarte clar” că acest caz nu este unul de corupţie şi că nu există nicio dovadă împotriva lui Zsolt Nagy.

Inspecţia Judiciară urmează să verifice dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii judecătorilor şi procurorilor implicaţi în activitatea de soluţionare a dosarului privatizărilor strategice, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, potrivit unui comunicat de presă al CSM.

Kelemen Hunor declara, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la gala de aniversare a 25 de ani de la înfiinţarea UDMR, că din stenogramele înregistrate cu ocazia convorbirilor purtate de alte persoane s-au tras concluzii cu privire la cazul lui Nagy Zsolt şi în baza acelor stenograme a fost condamnat fostul ministru.

"Mai există cazul lui Nagy Zsolt, care a fost nedreptăţit şi condamnat la închisoare. Libertatea înseamnă altceva pentru Nagy Zsolt. Trebuie să fie un lucru foarte clar: cazul lui nu este un caz de corupţie, nu există nicio dovadă împotriva sa, nu s-a privatizat nicio firmă de stat pe vremea lui. Din stenogramele înregistrate cu ocazia convorbirilor purtate de alte persoane s-au tras concluzii cu privire la cazul lui şi în baza acelor stenograme a fost condamnat Nagy Zsolt. El are nevoie de sprijnul nostru, de solidaritatea noastră. Cu siguranţă nu va renunţa la lupta pentru adevăr, nici noi nu trebuie să renunţăm la lupta pentru adevăr", spunea Kelemen.

Foştii miniştri Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy au fost încarceraţi în 27 ianuarie, după ce au fost condamnaţi definitiv de instanţa supremă la 4 ani şi 8 luni, respectiv 4 ani de închisoare, în dosarul privatizărilor strategice, alături de alte persoane.

Procesul "privatizărilor strategice" a început în 20 aprilie 2007 doar cu trei acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spionaj, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete, Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy fiind trimişi în judecată, alături de alte patru persoane, în 30 martie 2009.

Cei şase trimişi în judecată în martie 2009 sunt acuzaţi de activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul MEC-OPSPI, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la SC Romtelecom SA din portofoliul MCTI.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
KELEMEN,
IJ,
DECLARAŢII
/actualitate/kelemen-cum-as-putea-eu-sa-influentez-justitia-intr-un-caz-in-care-nu-exista-nicio-cale-de-atac-13799604
13799604
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.