Jumătate din Europa va fi iradiată dacă ruşii provoacă un acident nuclear la Zaporojie? Trebuie să luăm pastile cu iod? Ce spun experţii

Postat la 19 august 2022 212 afişări

Jumătate din Europa va fi iradiată dacă ruşii provoacă un acident nuclear la Zaporojie? Trebuie să luăm pastile cu iod? Ce spun experţii

Europa se află sub ameninţarea unei calamităţi nucleare din cauza acţiunilor Rusiei în Ucraina. Oare accidentul nuclear de la Zaporojie va fi mai devastator decât cel de la Cernobîl?

Temerile privind o calamitate nucleară au fost reînnoite săptămâna trecută după ce bombardamentele ruseşti s-au intensificat în jurul uriaşei centrale nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, care se află sub controlul Rusiei din martie.

Atacurile asupra complexului, care s-au intensificat ca rachete de luptă în sudul Ucrainei, au stârnit îngrijorări cu privire la spectrul dezastrului nuclear, determinând organul de pază al Naţiunilor Unite şi liderii mondiali să ceară permisiunea unei delegaţii să viziteze situl şi să evalueze pagubele.

Un jurnalist ucrainean a scris pe Twitter cum va fi contaminată Europa de Est cu radiaţii:

În cazul în care ar fi avut loc un accident nuclear la Zaporojie  în perioada 15-18 august, aşa ar putea fi dispersate radiaţiile prin curenţii de aer.

Ministerul Apărării din Federaţia Rusă a publicat o poză cu harta Europei de Est în scenariul în care va fi contaminată cu radiaţii. Printre statele afectate se află şi România.  Rusia învinovăţeşte Ucraina pentru incidentele de la Zaporojie (FOTO SUS).

Experţii nucleari spun însă că nu are rost să ne panicăm.

Aşadar, cât de real este riscul unui accident nuclear cauzat de bombardamentele ruseşti?

Experţii nucleari sunt dornici să dezamorseze unele dintre avertismentele mai alarmiste şi nu justifică alertele la nivel european. Experţii sunt deosebit de atenţi la orice comparaţie cu dezastrul de la Cernobîl, a cărui repetare este incredibil de puţin probabilă, au spus ei.

„Nu este foarte probabil ca această centrală să fie avariată”, a declarat pentru CNN Leon Cizelj, preşedintele Societăţii Nucleare Europene. „În cazul foarte puţin probabil, problema radioactivă i-ar afecta în mare parte pe ucrainenii care locuiesc în apropiere şi e mai puţin probabil să se răspândească în Europa de Est, aşa cum a fost cazul Cernobîlului, a spus el.

„Dacă ne-am uita în trecut, Fukushima ar putea fi o comparaţie”, a adăugat Cizelj, referindu-se la criza gravă de la centrala  nucleară japoneză din 2011. Cele mai presante pericole s-ar confrunta ucrainenii care trăiesc în vecinătatea uzinei, care se află pe malul râului Nipru, la sud de oraşul Zaporojie, şi de către personalul ucrainean care încă lucrează acolo.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nuclear,
europa,
experti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.