John Lipsky preia interimatul la conducerea FMI, Dominique Strass-Kahn va fi adus luni la tribunal

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 16 mai 2011 31 afişări

FMI l-a desemnat pe John Lipsky, prim-adjunct al sefului institutiei, sa preia interimatul functiei de director executiv, dupa arestarea, la New York, a lui Dominique Strauss-Kahn sub acuzatia de agresiune sexuala.

"Conform procedurilor standard ale FMI, John Lipsky ocupa aceasta functie cand directorul executiv nu este la Washington, DC", a declarat William Murray, purtator de cuvant al Fondului, citat de New York Times.

Lipsky, american originar din Iowa, doctor in economie la Stanford si fost bancher la JP Morgan, anuntase ca intentioneaza sa paraseasca FMI dupa ce i se termina actualul mandat de patru ani de prim-adjunct al directorului, in august. La cererea lui Strauss-Kahn, el acceptase sa ramana insa cu functia de consilier special pana la reuniunea G20 din noiembrie.

Interimatul lui Lipsky pune Fondul intr-o situatie noua, intrucat in mod traditional sefia institutiei este detinuta de un european, iar adjunctul acestuia este un american. Pe de alta parte, de la infiintarea FMI si a Bancii Mondiale, seful FMI este desemnat de europeni, iar cel al BM de americani. In lipsa unui candidat european care sa aiba consensul consiliului FMI, exista si posibilitatea promovarii la conducerea institutiei a unui director provenit dintr-o economie emergenta mare, de genul Chinei sau al Braziliei, ceea ce ar reflecta cresterea influentei acestora in cadrul Fondului.

VICTIMA LUI STRAUSS-KAHN, O IMIGRANTA DE ORIGINE AFRICANA

Dominique Strauss-Kahn s-a aflat incepand de sambata in arestul politiei new-yorkeze, iar prezentarea sa in fata unui judecator, pentru acuzatiile de tentativa de viol care i-au fost aduse de o camerista de la hotelul Sofitel din Manhattan, a fost amanata pentru ziua de luni, pentru a permite derularea testelor criminalistice. Strauss-Kahn a acceptat, in acest sens, sa faca obiectul unei examinari medicale pentru recoltarea de probe ADN ale posibilei agresiuni. El a negat ca a atacat-o pe camerista si ca ar fi incercat s-o violeze. Avocatii lui Strauss-Kahn, citati de BBC, au anuntat ca acesta "isi va sustine cu tarie nevinovatia" la toate capetele de acuzare - tentativa de viol, agresiune sexuala si sechestrare de persoana.

Politia a adus-o pe reclamanta sa-l identifice pe agresor prin compararea cu alti posibili suspecti, iar ea l-a recunoscut. Camerista, in varsta de 32 de ani, este o imigranta de origine africana care locuieste in Bronx si are o fiica adolescenta. Conducerea hotelului Sofitel a descris-o drept o angajata buna si constiincioasa, iar vecinii au declarat ca e o femeie linistita si ca nu le-a facut niciodata probleme.

Un client al hotelului, norvegianul Mortem Meier, a declarat ca soferul care l-a condus pe Dominique Strauss-Kahn de la hotel la aeroportul Kennedy, sambata la pranz, l-a adus si pe el la Sofitel, iar soferul i-ar fi povestit ca Strauss-Kahn arata "suparat si stresat" si foarte grabit sa ajunga la aeroport, de unde urma sa plece in Franta.

Pe de alta parte, jurnalista americana Anne Sinclair, sotia sefului FMI, a afirmat intr-o declaratie citata de AFP, ca "nu crede nicio secunda in acuzatiile contra sotului ei" si ca nu are nicio indoiala ca nevinovatia lui va fi dovedita. Daca acuzatiile se probeaza, Dominique Strauss-Kahn risca pana la 20 de ani de inchisoare.

EFECTE LA BURSE

La deschiderea burselor asiatice, luni, euro a scazut cu jumatate de cent, la 1,4063, reflectand ingrijorarile pietei in privinta impactului pe care arestarea lui Dominique Strauss-Kahn l-ar putea avea asupra planurilor de sustinere financiara a Greciei si a Portugaliei. Strauss-Kahn este cunoscut pentru promovarea politicilor de salvare a tarilor cu probleme si a unei implicari mai mari a Fondului in redresarea economiei mondiale dupa criza, la fel ca si John Lipsky.

Luni, Dominique Strauss-Kahn ar fi urmat sa participe la Bruxelles la o reuniune a ministrilor de finante ai UE, tocmai pe tema ajutorului pentru Grecia, in conditiile in care in ultimele zile a capatat teren ideea ca Atena va cere un nou ajutor de circa 60 de miliarde de dolari.

Caroline Atkinson, directorul FMI pentru relatii externe, a difuzat un comunicat in care afirma ca institutia ramane "pe deplin functionala si operationala".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/john-lipsky-preia-interimatul-la-conducerea-fmi-dominique-strass-kahn-va-fi-adus-luni-la-tribunal-8268235
8268235
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.