Jocul de-a recesiunea: Rezerva Federală stă ca pe ace până în 2024 şi aşteaptă să vadă dacă economia SUA va intra la apă. Economiştii sunt rezervaţi: Drumul către stabilitate este dificil, orice se poate întâmpla

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 14 august 2023 140 afişări

Jocul de-a recesiunea: Rezerva Federală stă ca pe ace până în 2024 şi aşteaptă să vadă dacă economia SUA va intra la apă. Economiştii sunt rezervaţi: Drumul către stabilitate este dificil, orice se poate întâmpla

Un număr tot mai mare de economişti - inclusiv cei din rândurile Rezervei Federale – prognozează că SUA va scăpa de recesiune. Cu toate acestea, Fed va trebui să stea pe bară şi să observe evoluţia economică până în 2024 pentru ca verdictul să poată fi dat în mod concret, scrie Bloomberg.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, spune că se aşteaptă ca banca centrală să navigheze într-o manieră care să facă  economia americană să crească, cu rate ale inflaţiei care să revină la ţinta de 2%, deşi sarcina va fi dificilă.

„Din nefericire, nu cred că vom avea o imagine clară până atunci, deşi faptul că inflaţia a scăzut a oferit ceva mai mult timp Rezervei Federale. Fed pare să fie cu mult înaintea pieţelor când vine vorba de a recunoaşte faptul că drumul către un scenariu de soft landing este departe de a fi asigurat”, a declarat Jonathan Millar, economist senior la Barclays Capital

Comitetul pentru ciclul economic al National Bureau of Economic Research, arbitrul oficial al recesiunilor din SUA, defineşte recesiunea ca fiind o scădere semnificativă a activităţii economice la nivelul întregii economii, care durează mai mult de câteva luni. Poate dura până la 21 de luni pentru a declara un astfel de eveniment, după ce grupul procesează ceea ce pot fi iniţial rapoarte şi revizuiri de date contradictorii.

Deşi nu există o definiţie formală a unei aterizări uşoare din punct de vedere economic, majoritatea economiştilor o consideră ca fiind moderarea inflaţiei fără recesiune sau daune grave pentru piaţa muncii.

Calea nu este uşoară: un studiu realizat de fostul vicepreşedinte al Fed, Alan Blinder, cu privire la 11 runde de înăsprire ale politicii monetare din 1965 până în 2022, a constatat că patru dintre acestea au avut ca rezultat aproximativ acel rezultat, cu o inflaţie stabilă sau mai mică, iar restul au dus la o aterizare dificilă sau la o reaccelerare a inflaţiei doi ani mai târziu.

Oficialii Fed se uită pe o perioadă şi mai lungă. Comitetul federal pentru piaţa monetară, grupul de stabilire a politicilor băncii centrale, preconizează că inflaţia va atinge ţinta de 2% probabil imediat după 2025. Dar contururile unei economii moderate cu preţuri stabile s-ar clarifica odată cu venirea primelor datele primite până la sfârşitul anului viitor sau în anul următor, dacă proiecţiile se dovedesc a fi previzibile.

Deoarece ingineria unui astfel de rezultat necesită timp, comitetul estimează că ratele dobânzilor vor fi mai ridicate pentru mai mult timp. Aceştia anticipează o rată de 4,6% la sfârşitul anului viitor, ceea ce reprezintă o rată cu două puncte mai mare decât tendinţa pe termen lung şi cu aproximativ o jumătate de punct mai mare decât cea la care se aşteaptă pieţele.

Fed a majorat ratele luna trecută la un interval cuprins între 5,25% şi 5,5%, cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, şi a semnalat că ar putea creşte din nou în acest an.

Datele economice recente au depăşit previziunile economiştilor, rata şomajului de 3,5% fiind printre cele mai scăzute din ultimele decenii, în timp ce un indicator cheie a inflaţiei de bază a înregistrat în iulie cele mai mici creşteri consecutive din ultimii doi ani. În timp ce acest lucru vine în sprijinul unei aterizări uşoare, nu exclude neapărat o supraîncălzire mai mare care să ducă la o nouă etapă de creştere a preţurilor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.