Jean-Claude Juncker şi François Hollande au salutat noile propuneri ale Guvernului de la Atena

Autor: Gaidau Ion Postat la 23 iunie 2015 105 afişări

Un summit extraordinar pe tema datoriei Greciei al şefilor de stat şi de guvern din zona euro a avut loc luni seara la Bruxelles, la finalul căruia şeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a salutat noile propuneri ale Atenei, apreciind că "reprezintă un progres major".

Summitul extraordinar al şefilor de stat şi de guvern din zona euro a fost precedat de o reuniune a Eurogrupului. Reuniunea celor 19 miniştri de Finanţe din zona euro s-a încheiat fără progrese majore, chiar dacă propunerile Guvernului de la Atena au fost primite mai degrabă pozitiv, relatează Le Monde în pagina electronică.

"Grecii au făcut o propunere care reprezintă un progres major", a declarat Jean-Claude Juncker la finalul summitului şefilor de stat şi de guvern din zona euro.

"Le vom propune grecilor un pachet de 35 de miliarde de euro pentru creştere şi creare de locuri de muncă în Grecia", a continuat el.

Potrivit lui Juncker, un acord între Grecia şi creditorii săi - BCE, UE şi FMI - va fi semnat, cel mai probabil, în cursul acestei săptămâni.

"Nu poţi să te joci cu prelungiri", a avertizat el.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a declarat că e nevoie de "o muncă în regim intensiv", deoarece timpul este "foarte scurt".

Merkel a evitat să se pronunţe asupra unei eventuale restructurări a datoriei Greciei, în schimb şi-a exprimat dorinţa ca această ţară să rămână în zona euro.

Potrivit preşedintelui francez François Hollande, bazele unui acord între Grecia şi creditorii săi au fost reunite luni seara.

"Guvernul grec a pus pe masă o propunere care a fost primită pozitiv de către instituţiile" creditoare, a salutat Hollande.

"Guvernul grec a prezentat măsuri structurale şi dispoziţii fiscale", a precizat el.

Cu toate acestea, preşedintele francez consideră că Atena şi creditorii săi mai au încă de muncit şi trebuie să facă totul pentru a ajunge la o concluzie în cursul următoarei reuniuni a Eurogrupului, care va avea loc miercuri seara.

În timp ce şefii de stat şi de guvern din zona euro erau reuniţi la summitul de la Bruxelles, aproximativ 7.000 de persoane, potrivit poliţiei, participau la Atena la o manifestaţie pentru menţinerea Greciei în zona euro.

Partenerii Greciei din zona euro au salutat luni noile propuneri de reformă trimise de Guvernul condus de socialistul Alexis Tsirpas, apreciind că acestea ar putea servi ca bază pentru ajungerea la un acord în cursul acestei săptămâni. Semnarea unui acord între Guvernul de la Atena şi creditorii săi - Banca Centrală Europeană, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional - i-ar permite Greciei să obţină un ajutor financiar şi să evite intrarea în incapacitate de plată.

În lipsa unui acord cu creditorii, Grecia nu poate primi restul de 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de dolari care se încheie pe 30 iunie. Statul elen trebuie să plătească FMI datorii de circa 1,5 miliarde de euro scadente la sfârşitul lui iunie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
GRECIA,
DIPLOMAŢIE
/actualitate/jean-claude-juncker-si-fran-ois-hollande-au-salutat-noile-propuneri-ale-guvernului-de-la-atena-14489341
14489341
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.