Jamie Dimon, şeful JPMorgan, avertizează: Este posibil ca Rezerva Federală să fie forţată să aplice măsuri drastice în 2022. Mă îndoiesc că oamenii vor mai spune în decembrie că inflaţia este tranzitorie

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 22 septembrie 2021 86 afişări

Jamie Dimon, şeful JPMorgan, avertizează: Este posibil ca Rezerva Federală să fie forţată să aplice măsuri drastice în 2022. Mă îndoiesc că oamenii vor mai spune în decembrie că inflaţia este tranzitorie

Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan, cea mai puternică bancă din Statele Unite, a avertizat investitorii că Rezerva Federală ar fi forţată să aplice măsuri drastice începând cu anul viitor, în ciuda eforturilor băncii centrale de a tempera fricile cu privire la inflaţie şi ratele dobânzilor, scrie CNBC.

Jerome Powell, preşedintele Fed, a sugerat deja că instituţia ar putea să înceapă să retragă până la finalul anului o parte din stimulentele monetare aplicate în timpul pandemiei.

Astăzi, banca centrală va publica mult aşteptatele estimări cu privire la inflaţie şi ratele dobânzilor.

Între timp, Jamie Dimon consideră că, dacă inflaţia din SUA se va menţine la un nivel ridicat în următoarele luni, Rezerva Federală ar putea acţiona rapid în acest sens.

„Dacă inflaţia va fi atât de mare încât Rezerva Federală va fi nevoită să adopte alte măsuri economice tradiţionale, precum călcarea bruscă a pedalei de frână sau reducerea lichidităţii, vom vedea ulterior o reacţie masivă. Nu spun că se va întâmpla exact aşa, însă este posibil să facă acest lucru anul viitor. Fed nu poate fi proactiv în permanenţă. Uneori, trebuie să fie reactiv”, a afirmat Dimon.

În prezent, marea incertitudine a instituţiei constă în fenomenul inflaţionist. Cele mai recente date arată că preţurile de consum din Statele Unite au crescut cu 5,3% între august 2020 şi august 2021, în scădere faţă de luna iulie, 5,4%, care a reprezentat maximul ultimilor 13 ani.

Powell a argumentat că ultimele creşteri de preţuri sunt tranzitorii. Însă Dimon Spune că, dacă ritmul accelerat al inflaţiei va continua până în luna decembrie, autorităţile americane vor trebui să admită că o bună parte din creşteri vor rămâne în picioare pentru o lungă perioadă de timp.

„Mă îndoiesc că, odată cu luna decembrie, oamenii vor spune că (inflaţia-n.r.) este tranzitorie, când deja se va fi manifestat de ceva timp. Consider că inflaţia a fost atât tranzitorie, cât şi pe termen lung – ceea ce nu este un dezastru”, a declarat Dimon, adăugând că temerile şi-ar pierde din intensitate în condiţiile în care creşterile globale se vor menţine la un nivel ridicat, în ciuda majorării preţurilor.

Care sunt principalele temeri ale investitorilor americani

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.