Jack Ma şi ceilalţi miliardari din China nu mai ştiu pe unde să-şi doneze miliardele mai repede după ce Partidul Comunist a anunţat că vrea „prosperitate comună”

Autor: Alex Ciutacu Postat la 30 august 2021 681 afişări

Jack Ma şi ceilalţi miliardari din China nu mai ştiu pe unde să-şi doneze miliardele mai repede după ce Partidul Comunist a anunţat că vrea „prosperitate comună”

Jack Ma deţine proprietăţi şi terenuri extinse în oraşul său natal Hangzhou. Averea lui este atât de mare încât un fost oficial guvernamental spune că fondatorul Alibaba este poreclit „jumătate de oraş Ma”, potrivit FT.

Timp de mulţi ani excesele realizate de miliardarii chinezi au înscris poveşti legendare în ziarele din întreaga lume. Din Hong Kong până în Londra sau New York aceştia au cumpărat cele mai scumpe proprietăţi rezidenţiale din lume.

Totodată, mulţi dintre ei au strâns colecţii impresionante investind fie în cluburi de fotbal din Anglia, fie în crame din Franţa, studiouri de la Hollywood sau ziare internaţionale.

Acum, Jack Ma şi ceilalţi miliardari de tehnologie din China au intrat într-un fel de competiţie prin care încearcă fiecare să îşi arate spiritul socialist, realizând donaţii şi promisiuni fără precedent.

În ultimele luni miliardarii au început să mute bani din averea lor către diverse caze sociale ale statului, în contextul în care elita bogată a ţării încearcă să îl mulţumească pe preşedintele chinez Xi Jinping.

Cu toate acestea, dincolo de ambiţiile filantropice în creştere, motivaţia lor este pusă sub semnul întrerbării, întrucât ei se tem de fapt de braţul lung al Partidului Comunist.

Presa controlată de stat a relatat la mijlocul lunii august că Xi Jinping a transmis un mesaj clar după ce a subliniat nevoia pentru „reglementarea veniturilor excesiv de mari şi încurajarea grupurilor şi entităţilor cu venituri mari să dea mai mult înapoi societăţii”. El a cerut „prosperitate comună pentru toţi”.

Marile grupuri de tehnologie au reacţionat chiar de a doua zi, iar gigantul Tencent a anunţat că majorează eforturile de CSR de la 7,7 miliarde de dolari la peste 15 miliarde de dolari.

Întregul delir filantropic al miliardarilor chinezi vine după ce statul a luat cu asalt sectorul de tehnologie din China prin reglementări dure. Această ambiţie a statului reuşit deja să elimine zeci de miliarde de dolari din capitalizările bursiere ale unor companii, dar şi sume consistente din averile miliardarilor care le controlau.

„Partea înfricoşătoare pentru cei care donează este că ei nu ştiu cât de mult va însemna destul. Tot ce pot face este să se uite la donaţiile celorlalţi miliardari şi să încerce să se ridice la acelaşi nivel”, a explicat şeful unei mari organizaţii caritabile din Beijing.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.