Iulian Anghel, ZF: Totuşi, un guvern bun nu ar trebui să-şi pună chiloţii la uscat în geamul vecinilor

Postat la 13 decembrie 2021 93 afişări

Iulian Anghel, ZF: Totuşi, un guvern bun nu ar trebui să-şi pună chiloţii la uscat în geamul vecinilor

20 de ani a studiat Aristotel la Academia lui Platon, înainte de a fi profesorul lui Alexandru cel Mare şi a-şi întemeiat propria şcoală de filosofie. 20, vă vine a crede?

Când Apostolul Pavel se apără împotriva celor care-l voiau mort, el spune: “Eu am studiat la picioarele lui Gamaliel” – Gamaliel fiind cel mai respecta între ierudiţii evreilor din acea vreme. Şi vine unul şi zece, mai apoi: cinee sunteţi voi?

Când guvernatorul roman al Iudeii a aflat că Pavel, evreul în lanţuri, avea cetăţenie romană se teme – pentru că legea romană nu permitea pedepsirea unui roman fără judecată.

Civilizaţia noastră este sudată pe înţelepciunea lui Aristotel şi pe cea a lui Pavel. Şi este adevarat ca, uneori, ceea ce ar putea semăna cu mierea, să nu fie miere, spune Aristotel (în Metafizica). Uneori?

Iată cum înţelepciune lumii este batjocorită de unii care nu au deschis niciodată o carte ce “nu le-a trebuit la scoală”. Ministrul digitalizării care se filmează singur în chiloţi în baie şi-ţi pune pe Facebook frumuseţea  de pectoral, dar are nevoie de o secretară care să-i deschidă calculatorul. Ministrul calculatoarelor şi al inteligenţei artificiale.  Cărţi nescrise, puse în CV, studii pe care nu le-a publicat niciodată, puse în CV. Cum e posibil asta?

Când sutaşul roman s-a oprit să-l pedepsească pe Apostolul Pavel, Bilbia zice ca  omul “s-a temut”, adică omul ce trebuia să pedepsească. Pentru că Pavel era cetăţean roman. Şi nu putea fi pedepsit fără un ordin judecătoresc. S-a temut! Pentru că el respecta legea. Nu este cineva, cândva că pedepsească pe cineva care minte grav, grav? Într-o poziţie atât de importantă?

Ciudate vremuri. Soldaţii Romei antice ieşeau la pensie la 60 de ani. Ai noştri, la 40. Generalul, azi prim - ministru, a ieşit la pensie la 50. Lupte multe duse. Cucerirea Asiei, nah.

Toţi cei care intrăm în biserici plâng de mila lui Pavel. Nimeni nu spune nimic despre teama judecătorilori romani de a nu pedepsi un nevinovat.

Adică eu pot fi pedepsit de lege dacă-mi pun chiloţii pe sârmă, iar un ministru este avansat că şi-i pune pe internet?

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
chiloti,
guvern,
vecini,
zf

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.