Isărescu, despre întârzierea falimentului personal: Autostrada către Vest trebuia finalizată în 2006

Autor: Ovidiu Tempea Postat la 30 ianuarie 2015 87 afişări

BNR susţine legea falimentului personal, care ar ajuta clienţii în negocierile cu băncile, dar să fie"o lege bună", a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, explicând că adoptarea s-a amânat mai mulţi ani, din aceleaşi motive pentru care nu s-a finalizat până în 2006 autostrada către graniţa de vest.

"Suntem pentru legea falimentului personal. O lege bună. Uitaţi cum a fost pentru legea insolvenţei firmelor (...) Să vă spun ce înseamnă o lege care nu este bună. S-a dat legea insolvenţei persoanelor juridice, da? Şi s-a ajuns la următoarea situaţie: intră o firmă în insolvenţă, însă acţionarul principal are voie a doua zi să-şi înfiinţeze altă firmă. Păi, ce înseamna asta decât stimularea indisciplinei de plată? Este valabilă în România. Deci, o lege a insolvenţei persoanelor fizice trebuie să fie bine făcută, o lege care poate să fie aplicabilă", a afirmat Isărescu, întrebat dacă legea falimentului personal nu ar aduce un echilibru de forţe în negocierile individuale dintre clienţii persoane fizice şi bănci, soluţie propusă de banca centrală.

Întrebat dacă BNR are în vedere un model de lege aplicat în prezent alte state sau ce înseamnă o lege bună, oficialul BNR a spus: "O lege bună înseamnă o lege bună. Bine făcută, cu grijă".

El a detaliat ulterior că o lege bună presupune şi posibilitatea practică de a fi aplicată, inclusiv din perspectiva organizării sistemului juridic.

"Dacă vine CSM-ul şi ne spune că n-are cum să facă faţă la un număr atât de mare de potenţiale procese de insolvenţă, credeţi că momentul acela, când se va introduce, va fi un moment bun? Nu va încurca mai mult lucrurile? La acest lucru ne referim", a adăugat şeful băncii centrale.

Isărescu a calificat ca nedreptă percepţia că BNR s-ar opune unei legi a falimentului personal, arătând că poziţia băncii centrale a fost doar de a pune unele întrebări şi de se asigura că legea va putea fi aplicabilă şi nu va afecta disciplina de plată.

"Este singurul lucru care se discută de cinci ani? Eu am semnat în anul 2000 că autostrada către graniţa de vest trebuia să se termine în 2006 şi suntem la zece ani de atunci", a răspuns Isărescu la observaţia că discuţiile privind legea falimentului personal au început în urmă cu cinci ani.

FMI a transmis o scrisoare ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, în legătură cu legea falimentului personal, precizând că fără un studiu de impact adecvat şi fără consultarea părţilor interesate aceasta poate avea un impact negativ asupra pieţei financiare.

Scrisoarea este semnată de Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România şi de Elisabetta Capannelli, country manger al Băncii Mondiale.

FMI a inclus în aproape toate scrisorile de intenţie din ultimele două acorduri cu România, iniţiate în 2009, solicitări adresate autorităţilor prin care să nu fie adoptată legea falimentului personal, deşi în alte state, cum este cazul Ungariei, instituţia internaţională chiar a recomandat autorităţilor să adopte o astfel de iniţiativă legislativă.

De fapt, FMI a preluat permanent retorica Băncii Naţionale a României, având aceeaşi poziţie şi în ceea ce priveşte OUG 50/2010 şi, ulterior, legislaţia şi competenţele instanţelor privind clauzele abuzive.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor s-a reunit, săptămâna trecută, pentru a discuta pe tema insolvenţei persoanei fizice. La discuţii au fost prezenţi şi reprezentanţi ai instituţiilor implicate.

Comisia a decis să constituie o subcomisie care să lucreze până luni la forma unui proiect de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor interesate, CSM, MJ, ARB, BNR, ANPC, iar apoi membrii comisiei să înceapă dezbaterea pe această formă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ISĂRESCU,
FALIMENT PERSONAL,
LEGE
/actualitate/isarescu-despre-intarzierea-falimentului-personal-autostrada-catre-vest-trebuia-finalizata-in-2006-13795554
13795554
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.