Ion Ţiriac va încasa aproape 400 de milioane de euro pentru turneul de tenis de la Madrid, cumpărat anul trecut de grupul american IMG

Autor: Cristian Hostiuc, Cristina Roşca Postat la 03 aprilie 2022 111 afişări

Omul de afaceri Ion Ţiriac va încasa aproape 400 de milioane de euro de la gigantul american IMG, parte a grupului Endeavor, către care a vândut turneul de tenis de la Madrid. Tranzacţia a fost finalizată pe 1 aprilie.

Ion Ţiriac va încasa aproape 400 de milioane de euro pentru turneul de tenis de la Madrid, cumpărat anul trecut de grupul american IMG

♦ Pe 1 aprilie, IMG, parte a gigantului Endeavor, cu afaceri în sport, media şi modă, a finalizat tranzacţia prin care a cumpărat turneul de tenis de la Madrid de la omul de afaceri Ion Ţiriac ♦ Turneul aniversează în 2022 cel de-al 20-lea an de funcţionare.

Omul de afaceri Ion Ţiriac va încasa aproape 400 de milioane de euro de la gigantul american IMG, parte a grupului Endeavor, către care a vândut turneul de tenis de la Madrid. Tranzacţia a fost finalizată pe 1 aprilie.

„În decembrie 2021 am semnat un acord pentru preluarea turneului de tenis Mutua Madrid Open, împreună cu alte active, cum ar fi turneul de golf Acciona Open de Espania (...). Conform acordului, după închiderea tranzacţiei, vom plăti 360 de milioane de euro pentru drepturile şi pentru transferul businessului, alte 30 de milioane de euro urmând a fi plătite în cei doi ani de după closing“, conform unui raport al grupului.

Tranzacţia a fost su­pusă spre aprobare către APT Tour şi WTA Tour şi a fost finalizată, conform unui anunţ făcut de vânzător. Astfel, omul de afaceri Ion Ţiriac urmează să încaseze cea mai mare parte a sumei, 360 mil. euro.

Conform informaţiilor vehi­culate pe piaţă, Ion Ţiriac câştiga anual în urma turneului de la Madrid în jur de 30 mil. euro. În acest an, în perioada 26 aprilie – 8 mai se va desfăşura cea de-a 20-a ediţie a turne­ului de tenis din Capitala Spaniei. Ca urmare a acestui acord, turneul Mutua Madrid Open, unul dintre cele 9 evenimente ATP Masters 1000 şi patru WTA 1000, se va alătura suitei de turnee de tenis deţinute de IMG, inclusiv Miami Open.

Fondat în 2009, grupul Endeavor are activităţi în lumea filmului, în modă şi sport, activele deţinute la finalul anului trecut având o valoare de 11,4 mld. dolari (10,3 mld. euro), în urcare de la 9,6 mld. dolari la final de 2020. Endeavor a obţinut venituri de 5,1 mld. dolari (4,6 mld. euro) anul trecut.

Casa de avocatură Filip & Company a asistat grupul Ţiriac în vânzarea drepturilor şi operaţiunilor turneului de tenis Mutua Madrid Open şi a turneului de golf Acciona Open de España către IMG, parte a Endeavor. Echipa Filip & Company a fost coor­donată de Cristina Filip (parte­ner), un avocat cu care Ion Ţiriac lucrează de circa două decenii. Omul de afaceri a fost de altfel implicat în mai multe tran­zacţii de-a lungul anilor, vânzând printre altele şi pachetul de acţiuni în cadrul Metro România, şi 45% din Unicredit Ţiriac Bank către grupul italian, şi mai multe proprietăţi imobiliare, dar şi Ţiriac Leasing.

În dealul privind turneul de la Madrid, Linklaters LLP a asistat în legătură cu aspectele de lege engleză, Linklaters S.L.P (Spania) a asistat în procedura de notificare a concentrărilor economice în Spania, Prolaw Abogados (Spania) a acordat asistenţă în legătură cu aspectele societare şi comerciale de drept spaniol, iar Michael Kiprianou & Co LLC a acordat asistenţă în legătură cu aspectele societare şi comerciale de drept cipriot. Totodată, Latham & Watkins LLP a asistat IMG UK şi grupul Endeavor în jurisdicţiile relevante.

Anul 2021, marcat de pandemia de COVID-19, dar şi de faptul că în piaţă au fost mai mulţi bani ieftini ca oricând, s-a dovedit a fi cel mai bun an pentru companiile româneşti în ceea ce priveşte activitatea de M&A de peste hotare.

Mai exact, patru companii româneşti au parafat în 2021 tranzacţii – două de vânzare şi două de cumpărare - peste graniţă, în valoare totală de peste 1,2 mld. euro, arată o analiză făcută de ZF pe baza datelor din piaţă.

Activitatea afacerilor autohtone pe piaţa de M&A externă nu mai este o noutate de câţiva ani, însă ce face 2021 să se remarce este valoarea acestor dealuri, de câteva sute de milioane de euro fiecare.

„În 2021, pe final de noiembrie - început de decembrie, într-o sigură săptămână, au fost anunţate două tranzacţii majore ce implicau nume româneşti şi activitatea lor peste graniţă. Astfel, Digi şi-a vândut operaţiunile din Ungaria pentru 625 mil. euro, aceasta fiind de departe cea mai mare tranzacţie a unei companii româneşti peste graniţă. Apoi, Ion Ţiriac a vândut turneul de tenis de la Madrid, o altă tranzacţie foarte mare“, spunea recent Alexandru Bîrsan, partener şi coordonator al departamentului de fuziuni, achiziţii şi pieţe de capital în cadrul casei de avocatură Filip&Company. Casa de avocatură a lucrat în ambele tranzacţii de partea vânzătorului.

Ion Ţiriac urmează a încasa 360 mil. euro, iar în următorii doi ani alte 30 mil. euro. Suma e mai mare decât cea vehiculată iniţial de 250 mil. euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
madrid,
turneu,
grup,
ion tiriac,
tenis

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.