Ion Cristoiu, despre noua lege a pensiilor: O asemenea lege nu avea voie să treacă prin procedură de urgenţă. În această coaliţie, avem două partide pesediste

Postat la 21 noiembrie 2023 53 afişări

Ion Cristoiu, despre noua lege a pensiilor: O asemenea lege nu avea voie să treacă prin procedură de urgenţă. În această coaliţie, avem două partide pesediste

Ion Cristoiu: În textul legii sunt unele lucruri care vor produce, mai mult ca sigur, ca în cazul oricărei legi care trece ca gâsca prin apă, efecte şi probabil vor fi date ordonanţe de urgenţă ca să o corecteze. (...) Procesul de aplicare a legii va ridica mari probleme.

Ion Cristoiu: Cum putem vorbi de certuri între cele două partide câtă vreme ele s-au înţeles să treacă legea prin procedură de urgenţă?! Înţelegerea pe procedură de urgenţă a une majorităţi arată că nu are fisură”.

Ion Cristoiu: Liberalii au zis că există o linie roşie peste care nu trebuie să treacă PSD: majorările salariale pentru profesori. Nu-i treaba lor cu mărirea, cu asta se ocupă PSD. Mă aşteptam că linia roşie să fie să nu mai cheltuim. În această coaliţie noi avem două partide pesediste. Asta e anomalia.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că noua lege a pensiilor a trecut prin procedură de urgenţă care arată, pe de o parte, unitatea de nezdruncinat a actualei coaliţiei, iar pe de altă parte un atentat la democraţie, la ideea de parlamentarism.

“Foarte important de precizat este faptul că Legea pensiilor nu numai că a trecut, dar a trecut prin procedură de urgenţă, care, sigur, arată o unitate de nezdruncinat a unei coaliţii. Dacă, de exemplu, erau discuţii în comisii, şi la Senat, şi la Camera Deputaţilor, şi de exemplu, în comisii, anumite articole erau respinse la propunerea peneliştilor, că erau dezbateri furtunoase în ambele camere, 2-3 zile, dacă se ridica cineva de la PNL şi spunea la tribună că votează împotriva acestei legi, putem vorbi de o dezbatere normală într-un Parlament”, a afirmat publicistul luni seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu avertizează că adoptarea noii legi a pensiilor fără dezbateri serioase în Parlament va crea probleme la aplicarea ei, ceea ce va determina Guvernul să dea ordonanţe de urgenţă pentru a corecta deficienţele.

“Faptul că ei, acum, din nou, la o lege foarte importantă, despre care nu ştii ce efecte va avea... Pentru că în afară de sursa banilor pentru creşterea pensiilor, despre care nu ştim, nu ştim ce conţine legea, nu prevede o creştere automată a tuturor pensiilor. E o reaşezare.(...) În textul legii sunt unele lucruri care vor produce, mai mult ca sigur, ca în cazul oricărei legi care trece ca gâsca prin apă, efecte şi probabil vor fi date ordonanţe de urgenţă ca să o corecteze. (...) Procesul de aplicare a legii va ridica mari probleme”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că liberalii nu trebuia să voteze această lege din moment ce susţin în continuare că nu există bani pentru majorarea pensiilor, iar procedura prin care a fost adoptată atentează la ideea de democraţie, de parlamentarism.

“Astăzi, a trecut legea şi dl. Ciucă a avut următorul discurs: trebuie să veghem să existe bani. El continuă să susţină că nu sunt bani pentru creşterea pensiilor. Normal era să nu voteze legea. Lucrurile sunt grave din punct de vedere al democraţiei, al parlamentarismului pentru că, indiferent că ai majoritate zdrobitoare sau nu, o asemenea lege nu are voie să treacă prin procedură de urgenţă deoarece are foarte multe lucruri pe care trebuie să le schimbi la dezbateri şi cu atât mai mult cu cât tu, PNL, de două săptămâni spui că nu sunt bani, că ai probleme cu această lege. Măcar la dezbaterea în Parlament făceai o şmecherie, puneai cinci inşi de la PNL să nu fie de acord. Cum putem vorbi de certuri între cele două partide câtă vreme ele s-au înţeles să treacă legea prin procedură de urgenţă?! Înţelegerea pe procedură de urgenţă a une majorităţi arată că nu are fisură”, a explicat publicistul.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lege,
refuz,
trecere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.