LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Cum ne protejăm locuinţele de atacurile invizibile?

Iohannis îşi promovaeză oamenii. Andrei Muraru, consilier prezidenţial, va fi ambasador al României în SUA, după retragerea lui George Maior

Autor: Ştefan Stan Postat la 26 februarie 2021 43 afişări

Iohannis îşi promovaeză oamenii. Andrei Muraru, consilier prezidenţial, va fi ambasador al României în SUA, după retragerea lui George Maior

Preşedintele Klaus Iohannis l-a propus pe Andrei Muraru pentru poziţia de ambasador al României în Statele Unite, după ce George Maior a fost retras din funcţie. 

Potrivit CV-ului postat pe site-ul oficial la preşedinţiei, Andrei Muraru (n. 1982), în vârstă de 38 de ani, este absolvent al Facultăţii de Istorie (2005), licenţiat al programului de master „Românii şi Europa” (2007) şi doctor în Istorie (2011) al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

A lucrat în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) încă de la înfiinţare (2006), ocupând diferite poziţii, de la expert-cercetător la preşedinte executiv (2012-2014). În perioada 2006-2009, a fost consilier la Cancelaria Primului-ministru şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României. A fost membru al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (2014). În intervalul iulie-decembrie 2014, a fost consilier personal al preşedintelui Partidului Naţional Liberal, Klaus Iohannis.

Andrei Muraru este lector universitar în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană) şi cercetător ştiinţific III la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

A fost bursier la Aristotle University of Thessaloniki (Erasmus-Socrates, 2004-2005), New Europe College (2009-2010) şi United States Holocaust Memorial Museum (Washington DC, 2010-2011). A beneficiat, de asemenea, de o bursă doctorală finanţată prin programul POSDRU (2008-2011) A obţinut recent o bursă postdoctorală la Yad Vashem – The International Institute for Holocaust Research pentru anul 2020.

Este autor al cărţii Vişinescu, torţionarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul, Polirom, 2017, coordonator al volumelor Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă (1945-1967), Polirom, 2008, Regele, comuniştii şi Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I (împreună cu Alexandru Muraru), Polirom, 2017, Revoluţia din 1989. Învinşi şi învingători (împreună cu Anneli Ute Gabanyi, Alexandru Muraru, Daniel Şandru), Polirom, 2020,  şi coautor al volumului O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu, Polirom, 2008; ediţia a II-a, 2009; ediţia a III-a, 2014.

A publicat, de asemenea, numeroase studii ştiinţifice şi recenzii în reviste de specialitate. Andrei Muraru a participat la numeroase conferinţe internaţionale, a susţinut prelegeri şi are frecvent contribuţii pe teme de istorie recentă.

A fost decorat de Regele Mihai pentru contribuţia adusă la cunoaşterea istoriei monarhiei din România cu medalia „Regele Mihai I pentru loialitate” (2008) şi pentru activitatea în fruntea IICCMER cu Ordinul „Coroana României” în grad de Ofiţer (2015). În 2019, Andrei Muraru a fost decorat de Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, cu Grande Ufficiale Ordine al Merito della Repubblica Italiana.

Andrei Muraru a fost numit Consilier Prezidenţial la data de 22 decembrie 2014.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ambasador,
consilier prezidential

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.