INVESTITII: Capitalistii redeschid berariile de pe vemea lui nenea Iancu

Postat la 20 iunie 2006 2 afişări

Loc de intalnire a boemei Bucurestilor de odinioara, dimpreuna cu stimabilul Conu’ Iancu Caragiale, beraria Caru’ cu bere a intrat in renovare generala pana la toamna. Va reusi venerabilul Car sa-si regaseasca locul pe harta atractiilor Capitalei?

Daca in ultimii ani, un amic sau un partener de afaceri venit din strainatate v-ar fi rugat sa il duceti intr-o seara la o bere intr-un loc reprezentativ pentru Bucuresti, cu siguranta ati fi ramas cateva momente pe ganduri. Iar apoi probabil ati fi optat pentru o solutie de compromis: petrecerea serii intr-un loc modern si placut, dar care nu spune nimic despre oras, sau intr-unul dintre localurile de poveste ale vechiului Bucuresti, gen Hanul lui Manuc, Cina sau Caru’ cu bere.

 

"De poveste", intr-adevar, dar nu neaparat de una cu final fericit, de vreme ce, in lipsa investitiilor, acestea din urma s-au transformat in palide umbre a ceea ce au fost odata. Dar, cel putin in cazul a doua dintre localuri, epilogul poate fi rescris: Caru’ cu Bere a fost preluat de reteaua City Grill, iar Gambrinus de compania imobiliara spaniola Hercesa Imobiliare.

 

Desi a avut in ultimii doi ani cea mai agresiva extindere de pe piata restaurantelor, Dragos Petrescu, fondatorul si directorul lantului City Grill, considera ca "varful" afacerilor sale, cel putin pana acum, il constituie deschiderea, incepand din toamna, a berariei Caru’ cu bere. Cei de la City Grill au inchiriat cladirea din strada Stavropoleos pentru o perioada de 10 ani, cu posibilitate de prelungire, urmand sa investeasca 1,5 milioane de euro in renovarea acesteia - un milion de euro pentru refacerea interiorului si 500.000 pentru cea a fatadei.

 

"Am estimat initial un buget de 800.000 de euro", spune Daniel Mischie, directorul de dezvoltare al lantului City Grill, "dar ne-am dat seama pe parcurs ca e mai mult decat prea putin". Din cate spune acesta, lucrarile de renovare nu vor aduce nici un element nou, urmarindu-se conservarea cladirii. "Vom readuce pe piata Caru’ cu bere din perioada interbelica, unde toata lumea se intalnea cu toata lumea si atmosfera era prietenoasa." Practic, planul City Grill a inceput cu o evaluare a structurii, a mobilierului existent si a picturilor de pe pereti si tavan, care vor fi renovate, fara a se interveni asupra structurii acestora, de o echipa de pictori si arhitecti selectionati cu atentie de beneficiari.

 

"Mobilierul si toata lemnaria din interior - nu numai mesele, scaunele, ci si paravanele, scarile si podelele din lemn fac parte din structura originala a localului de la sfarsitul secolului al XIX-lea, sunt construite din lemn fara cuie si vor face parte si dupa redeschidere din brandul Caru’ cu bere", spune Daniel Mischie. Totusi, va exista si o noutate: o zona speciala de "cigarre", unde se vor putea fuma specialitati de tigari si narghilea.

 

La final, Caru’ cu bere va avea o capacitate de peste 200 de locuri (parter si doua balcoane), avand in compunere un restaurant si o berarie. "Jos va fi un restaurant care va avea ca background muzeul berii (picturile de pe pereti ilustrand povesti de la cum preparau fenicienii berea si pana la reprezentari ale berariilor din Germania), care va fi deschis publicului, dar se va si inchiria pentru evenimente."

 

In ceea ce priveste restaurantul, acesta nu va avea meniul traditional City Grill, ci unul adaptat atmosferei de epoca a Carului. Beraria va functiona la cele doua balcoane si va propune un meniu cu specific, din care nu vor lipsi gratarele, carnatii si salatele.

 

Iar pentru ca serviciile sa fie pe masura ofertei, nucleul echipei de la Caru’ cu bere - 18 persoane, atat bucatari, cat si ospatari -  a plecat pentru o luna in Germania sa lucreze in doua berarii special alese in acest sens de cei de la City Grill. Dintre cei 18, doar cinci fac parte din fosta echipa a Carului cu bere - unde au lucrat, in medie, 20 de ani -, restul fiind selectati din peste 120 de candidati. "Aveam nevoie de persoane care sa poata invata mult si care sa justifice in timp investitia pe care o facem in ei: traininguri si salariu de 300 de euro net pe luna."

 

Brandul Caru’ cu bere a fost inregistrat de Dragos Petrescu la OSIM, iar folosirea acestui nume va insemna mai mult decat afisarea siglei pe frontispiciul berariei. "Impreuna cu partenerul nostru United Romanian Breweries (producatorul Tuborg), vom pregati pentru la toamna berea «Caru’ cu bere»", spune Daniel Mischie, adaugand ca aceasta marca se va produce exclusiv pentru clientii berariei. Totusi, de ce a durat atat de mult pana s-a gandit un investitor sa readuca pe piata renumele Carului cu bere?

 

Planurile celor de la City Grill de a prelua beraria dateaza de mai bine de sapte ani, de cand proprietarul localului, Mircea Nicolae (stranepotul fondatorului Carului) a intrat in posesia cladirii. De la retrocedarea din anul 1999, Mircea Nicolae a asteptat pana in 2006 ca firma care a exploatat intre timp localul (Trocadero SA - societate al carei actionariat majoritar este AVAS) sa elibereze spatiul.

 

Si tot in acest an, a mai aparut o oportunitate: compania imobiliara spaniola Hercesa Imobiliare a preluat fostul hotel Cismigiu, la parterul caruia se afla beraria Gambrinus, pe care si-a propus sa o redeschida, in anumite conditii. "Intr-un an si jumatate vom termina renovarea cladirii, in partea de sus vom face un aparthotel (apartamente de clasificare superioara pentru inchiriat - n.r.), tot acolo vor fi si birourile noastre, iar in spatiul Gambrinus vom incerca sa atragem un proiect valoros pentru o berarie", spune Alejandro Solano, general managerul companiei Hercesa Imobiliare.

 

Beraria "Gambrinus" a fost deschisa in anul 1901 de scriitorul Ioan Luca Caragiale, care era la a doua lui afacere de acest gen (in 1893 deschisese in strada Gabroveni "Beraria Mihalcea si Caragiale", unde se asociase cu un consilier comunal care avea experienta in gestionarea unei berarii).

 

Cand vorbeste despre un "proiect valoros", Solano se refera la un un proiect de berarie pe care sa il dezvolte un profesionist in domeniu si care sa aduca valoare adaugata locatiei. "Suntem romantici si am dori foarte mult ca un proiect foarte bun de berarie sa foloseasca eficient spatiul Gambrinus; dupa renovarea cladirii, vom vedea ce oferte primim si vom inchiria spatiul celui mai bun", mai spune Solano.

 

Caru’ cu bere si Gambrinus ar fi doar doua exemple recente. Restaurante, cofetarii si taverne pline de povesti din Bucurestii lui nenea Iancu mai exista. Unele au fost deja retrocedate, iar altele sunt plimbate de la o instanta la alta, in litigii interminabile. Dar important este ca interes exista, iar potentialii investitori vor sa le pastreze aerul de odinioara. Care le garanteaza o buna parte din recuperarea investitiei.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/investitii-capitalistii-redeschid-berariile-de-pe-vemea-lui-nenea-iancu-1006203
1006203
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.