Întrebări fără răspuns: De ce a putut subscrie City Insurance atât de mult, dacă exista o limită de 75% din subscrierile anului precedent?

Autor: Mircea Nica Postat la 16 septembrie 2021 215 afişări

Întrebări fără răspuns: De ce a putut subscrie City Insurance atât de mult, dacă exista o limită de 75% din subscrierile anului precedent?

♦ Mişu Negriţoiu, fost preşedinte al ASF: Dimensiunea problemei era mai mică atunci pentru că volumul de vânzări şi cota de piaţă a City Insurance erau mai mici ♦ Florin Cîţu, premierul României: Sunt două ordonanţe de urgenţă în avizare, una privind situaţia City Insurance. Ar trebui să fie pe masa guvernului săptămâna viitoare.

City Insurance a pre­zen­tat aceleaşi proble­me privind ce­rinţa de ca­pital minim, rezer­vele tehnice şi solvabilitatea, încă din perioada 2016-2017, când a preluat conducerea pieţei asigu­rărilor, după ce a încălcat o restricţie impusă de Autoritatea de Supra­ve­ghere Financiară (ASF) la acea vreme de a-şi limita ponderea poliţe­lor RCA la 75% din volumul subscrie­rilor anului anterior, susţine Mişu Negriţoiu, fost preşedinte al ASF.

„A fost o hotărâre a Consiliului ASF pe datele financiare şi pe un raport de ordin care prevedea mai multe măsuri, inclusiv acoperirea necesarului de capital şi atunci, printre mai multe măsuri de redresare pe care le-am hotărât, a fost într-adevăr şi limitarea ponderii poliţelor RCA la 75%, dar nu a fost respectată niciodată. Nu am putut să o implementăm pentru că noi am dat-o şi ei nu au respectat-o niciodată“, a explicat Mişu Negriţoiu pentru ZF.

Fostul preşedinte al ASF a mai spus pentru ZF că în perioada 2016-2017, City Insurance avea aceleaşi probleme ca şi acum, dar marea diferenţă este că dimensiunea proble­mei era mai mică având în vedere că asigurătorul avea un volum al vânzărilor şi o cotă de piaţă mai mici.

„Atunci avea aceleaşi probleme ca şi acum. Avea un deficit de capital mai mic decât acum, undeva la vreo 50 mil. euro. Am băgat asigurătorul într-un program de redresare şi înainte de a pleca de la ASF, urma să desemnăm administratorul special, exact ce a făcut ASF acum. Dimen­siunea problemei erau mai mici atunci pentru că volumul de vânzări şi cota de piaţă erau mai mici. După ce am plecat eu, înţeleg că atunci i-a fost ridicat programul de redresare bazat pe acest extras de cont prezentat şi acum, care nu era real. A încercat şi atunci să aducă obligaţiuni şi diferite metode pentru a completa nevoia de capital“, detaliază Mişu Negriţoiu.  După plecarea lui Mişu Negriţoiu de la conducerea ASF, primul vicepreşedinte al acesteia a condus instituţia. La acea vreme, Mişu Negriţoiu susţine că era vorba de Cornel Coca Constantinescu.

„După ce am plecat eu, conducea ASF-ul primul vicepreşedinte al ASF, Cornel Coca Constantinescu. El a condus şi cred că sub conducerea lui ASF-ul a aprobat ieşirea din programul de redresare şi au aprobat capitalul. Când au adus extrasul de cont eu nu mai eram la ASF“, a concluzionat Mişu Negriţoiu.

În urmă cu 5 ani, pe 20 aprilie 2016, ASF a anunţat în Monitorul Oficial deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan de redresare la societatea City Insurance. La acea vreme, ASF a solicitat companiei să comunice calculul marjei de solvabilitate disponibile, al marjei de solvabilitate minime şi al fondului de siguranţă, împreună cu indicatorul de lichiditate. City Insurance a raportat atunci o valoare a lichidităţii de 0,85, sub limita prevăzută de dispoziţiile legale. De asemenea, în urma unui control inopinat, s-a constatat menţinerea unui nivel subadecvat al rezervei de daună aferente asigu­rărilor RCA, respectiv constituirea rezervei de daună sub nivelul minim prevăzut de norme, ducând la un grad de subadecvare de 43%.

Pintre deciziile luate atunci, ASF a impus şi „limitarea unităţilor de expunere brute aferente activităţii de asigurare RCA şi a valorii expu­nerilor brute corespunzătoare celorlalte activităţi de asigurare practicate de societate pentru anul 2016 la nivelul maxim de 75% din valorile înregistrate în cursul anului 2015“.

Mişu Negriţoiu, fostul preşedinte al ING Bank România, a preluat mandatul de preşedinte al ASF după demisia lui Dan Radu Ruşanu în anul 2014. Ulterior, în anul 2016, el a fost revocat din funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie al ASF de parlamentarii din comisiile reunite.

Leonardo Badea, economist de pro­fesie, a preluat funcţia de preşe­din­te al ASF rămasă vacantă după re­vo­ca­rea lui Negriţoiu în anul 2017 şi a ră­mas în funcţie până în anul 2019, când acesta a demisionat pentru a ocupa poziţia de viceguvernator al BNR.

De la demisia fostului preşedinte al ASF Leonardo Badea, Autoritatea de Supraveghere a fost condusă de un consiliu format din opt membri, din care patru membri executivi şi patru membri neexecutiv.

În perioada în care Leonardo Badea a stat la conducerea ASF, nu s-a efectuat nici un control mai amănunţit la compania City Insurance şi nici nu s-au luat măsuri în acest sens.

„Faţă de solicitarea dumneavoastră, cred că este potrivit să vă adresaţi Autorităţii competente, deoarece toate deciziile luate au fost prezentate în spaţiul public, fiind decizii luate de sectorul asigurărilor şi reasigurărilor, cât şi de către Consiliul ASF, pe care nu le comentez“, a răspuns ieri Leonardo Badea la solicitarea ZF.

Pe de altă parte, posibilul faliment al celui mai mare jucător din piaţa asigurărilor a stârnit reacţii şi din partea Guvernului. Premierul Florin Cîţu a anunţat la finalul şedinţei de Guvern de ieri că se pregătesc două rdonanţe de Urgenţă, care se află la avizare şi la Consiliul Concurenţei privind posibilul faliment al companiei City Insurance.

"Sunt două Ordonanţe de urgenţă în avizare. Am discutat şi astăzi cu Consiliul Concurenţei, ar trebui să fie pe masa Guvernului săptămâna viitoare. O ordonanţă se referă la preţurile asigurărilor RCA, iar alta la situaţia City Insurance, dacă se ajunge acolo, pentru a asigura că nu se ajunge ca oamenii să aibă un claim şi să nu poată fi plătiţi, deci ne asigurăm că se vor putea plăti banii de la Fondul de Garantare“, a explicat Florin Cîţu.

În urmă cu o săptămână, ASF a anunţat că fondul olandez I3CP, acţionarul care a preluat tot pachetul de acţiuni de la Vivendi Internaţional, fostul acţionar majoritar al City Insurance, nu a reuşit să aducă suma de 150 mil. euro pentru restabilirea capitalului minim necesar al companiei, iar ASF a rămas să ia o decizie privind asigurătorul, în conformitate cu prevederile legale. Ulterior, fondul olandez şi-a confirmat hotărârea de a veni cu capitalul pentru City Insurance, susîţinând că a trimis toate documentele autorităţilor. Până în prezent, ASF nu a anunţat nicio decizie în acest sens.

City Insurance rămâne în continuare în fruntea pieţei asigurărilor, cu subscrieri de 648,6 mil. lei la finalul primelor trei luni din 2021, cu 20,1% mai  mult faţă de perioada similară a anului trecut. În 2020, City Insurance ajunsese la suscrieri de 2,3 mld. lei, aproape de pragul de 500 mil. euro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.