Intervenţie chirurgicală cu sistem de neuronavigaţie, premieră medicală la Spitalul Marie Curie

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 29 ianuarie 2016 1007 afişări

Doi medici specialişti neurochirurgi, doctorii Sorin Târnoveanu şi Ionuţ Gobej, în echipă cu medicul anestezist dr. Adriana Guriţă, au operat pe creier un copil de doi ani, folosind un sistem de neuronavigaţie.

Intervenţie chirurgicală cu sistem de neuronavigaţie, premieră medicală la Spitalul Marie Curie

Noul sistem de navigaţie a intrat de curând în dotarea secţiei de neurochirurgie de la Marie Curie, fiind achiziţionat de Asociaţia Inima Copiilor cu sprijin financiar oferit de Fundaţia Vodafone România. Finanţarea Fundaţiei Vodafone România, care se ridica la 250.000 euro, a permis pe lângă achiziţionarea aparatului de neuronavigaţie şi dotarea secţiei cu o coloană de endoscopie. Tot din acest buget, va fi achiziţionat pentru spital un sistem de electrofiziologie. Toate acestea vor permite echipei medicale de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Maria Sklodowska Curie” realizarea unor noi şi complexe intervenţii neuro-chirurgicale.

“Acestă tehnologie reprezintă standardul în patologia neurochirurgicală pediatrică oriunde în lume şi înseamnă pentru copii incizii mai mici, recuperare rapidă, durată de spitalizare redusă, iar pentru noi, medicii, posibilitatea localizării exacte a proceselor tumorale şi reducerea la minim a riscului leziunilor asupra creierului”, a declarat dr. Sorin Târnoveanu, medic specialist Neurochirurgie.

Pentru băieţelul în vârstă de doi ani diagnosticat cu ependimom anaplazic, o formă severă de tumoră cerebrală, operaţia - utilizând acest sistem computerizat de ghidaj - era singura soluţie viabilă. Micul pacient, ce cântărea doar 8 kilograme, trecuse anterior prin două intervenţii chirurgicale clasice de îndepărtare a tumorii ce măsura – potrivit investigaţiilor imagistice tridimensionale – 8 cm/ 7 cm/ 8 cm.

Pe 13 ianuarie 2015, folosind sistemul de neuronavigaţie, medicii români Târnoveanu şi Gobej reuşesc, la capătul a 240 de minute de tensiune, să îndepărteze uriaşa tumoră  salvând funcţiile creierului şi reducând la minim impactul intervenţiei chirurgicale asupra structurilor cerebrale. Chiar şi incizia pe care neurochirurgii i-au făcut-o băieţelului la nivelul scalpului are dimensiuni reduse – de doar 5 cm, cu un volet osos de 4 cm diametru.

În prezent, copilul se află sub supraveghere medicală, urmând să continue tratamentul oncologic de specialitate. El este primul pacient cu tumoră cerebrală operat la Marie Curie cu aceasta tehnologie minim-invazivă, neuronavigaţia. Acest tip de intervenţie reprezintă o şansă în plus la viaţă oferită copiilor români diagnosticaţi cu tumori cerebrale.   

Neuronavigaţia este un sistem computerizat care constă în redarea pe un monitor a unei imagini 3D a structurilor cranio-cerebrale ale pacientului. Sistemul este de fapt un GPS al creierului, care oferă informaţii utile chirurgului despre poziţia instrumentelor sale.

Utilizând acest sistem, neurochirurgul poate vizualiza pe baza investigaţiilor neuroimagistice prealabile (CT sau RMN) anatomia pacientului 3D şi poziţia instrumentelor chirurgicale în raport cu structurile cerebrale ale pacientului, putând astfel extirpa tumorile cerebrale cu o precizie deosebită, salvând funcţiile creierului şi reducând leziunile.

Inciziile mari nu mai sunt necesare, pentru că precizia localizării unei tumori este de sub 1 mm cu o astfel de tehnologie. Astfel, printr-o gaură mică se pot scoate tumori foarte mari dacă voletul osos este poziţionat corect, cu atingerea tuturor punctelor tumorii, fără a leza ţesut sănătos. Totodată, scade şi timpul operator principal – într-o tumoră de 5 cm, chirurgul ştie permanent unde se află. Dacă este în centrul tumorii, viteza lui de lucru este foarte mare şi securitatea pacientului creşte semnificativ, pentru că ştie că nu există ţesut sănătos în jur care să poată fi lezat.

În 2015, 250 de copii au fost operaţi în Secţia de Neurochirurgie de la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, 10 % dintre micii pacienţi fiind diagnosticaţi cu tumori cerebrale. 

Inima Copiilor ajută copiii bolnavi de inimă, şi nu doar pe ei, din 2006.

Principalele proiecte ale Asociaţiei Inima Copiilor s-au derulat la Spitalul Marie Curie şi au constat în construirea Centrului de Cardiochirurgie pediatrică (2009 — 2011), renovarea Secţiei de Cardiologie (2012), construirea Secţiei de Terapie intensivă nou-născuţi, amenajarea Secţiei de Neurochirurgie (2015).

Inima Copiilor îşi propune să organizeze în 2016 mai multe misiuni medicale pentru ca mai mulţi copii să poată fi operaţi în Centrul de Cardiochirurgie de la Marie Curie. Tot anul acesta va înfiinţa prima bancă de lapte matern din România în Secţia de Terapie intensivă nou-născuţi de la Marie Curie, construită cu ajutorul Fundaţiei Vodafone România.

Fundaţia Vodafone România a finanţat, în cei 18 ani de activitate, peste 848 de programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale, având că beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 20 milioane Euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/interventie-chirurgicala-cu-sistem-de-neuronavigatie-premiera-medicala-la-spitalul-marie-curie-15008700
15008700
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.