Se intensifică competiţia între bănci pe retail. Exim Banca Românească s-a lansat oficial ca bancă universală. Traian Halalai, preşedinte: Exim Banca Românească îşi propune să crediteze responsabil, să încurajeze economisirea şi să sprijine clienţii

Autor: Claudia Medrega Postat la 10 mai 2023 61 afişări

Exim Banca Românească s-a lansat ieri oficial pe piaţa de banking ca bancă universală de top, 100% românească, cu servicii complete pentru persoane fizice şi juridice.

Se intensifică competiţia între bănci pe retail. Exim Banca Românească s-a lansat oficial ca bancă universală. Traian Halalai, preşedinte: Exim Banca Românească îşi propune să crediteze responsabil, să încurajeze economisirea şi să sprijine clienţii

Banca de Export Import a României - EximBank SA, o bancă deţinută de statul român prin Ministerul Finanţelor, a devenit din 10 mai Exim Banca Românească Banca este universală, activă pe corporate şi retail, 100% românească, aflată pe locul 8 în top 10 bănci mari după active EximBank a terminat fuziunea prin absorbţie cu Banca Românească la finalul anului 2022, marcând o premieră în istoria bancară din România, fiind prima dată când o bancă de stat a cumpărat o bancă privată cu capital străin.

Exim Banca Românească s-a lansat ieri oficial pe piaţa de banking ca bancă universală de top, 100% românească, cu servicii complete pentru persoane fizice şi juridice.

„De astăzi devine oficială schimbarea denumirii EximBank în Exim Banca Românească, o bancă românească de top - poziţia a 8-a în clasamentul băncilor după activele administrate, un partener de banking de încredere pentru persoane fizice şi juridice. Deşi ne schimbăm denumirea, rămânem consecvenţi în ceea ce priveşte misiunea noastră: să susţinem creşterea prosperităţii în România, să construim parteneriate durabile pentru bunăstarea socială şi performanţa economică a clienţilor noştri prin accelerarea intermedierii financiare“, a spus Traian Halalai, preşedintele executiv al Exim Banca Românească.

Oficialul băncii a adăugat că, în ceea ce priveşte liniile strategice generale, Exim Banca Românească îşi propune „să crediteze responsabil, să încurajeze economisirea şi în general, să sprijine toţi clienţii cu consiliere şi soluţii financiare potrivite, fie ei clienţi retail, corporativi sau din sectorul public“.

Pe segmentul persoanelor fizice, banca se va concentra pe atragerea de resurse în lei şi valută, inclusiv depozite la termen şi conturi de economii, iar pentru companii va urmări structurarea unei oferte de produse care să acopere întregul ciclu de finanţare al acestora, concomitent cu menţinerea abordării personalizate pentru anumite segmente de clienţi corporate.

Banca va continua să îşi desfăşoare activitatea pe cele două direcţii principale: activitate în nume şi în cont propriu - ca orice altă bancă comercială universală de pe piaţă, respectiv activitate în numele şi în contul statului - independent de componenta comercială, va acţiona în continuare pe segmentul garanţiilor şi asigurărilor de stat, conform mandatului primit din partea statului român, adaugă şeful băncii.

EximBank a terminat fuziunea prin absorbţie cu Banca Românească la finalul anului 2022. Achiziţia Băncii Româneşti de către EximBank a devenit o premieră în istoria bancară din România, fiind prima dată când o bancă de stat a cumpărat o bancă privată cu capital străin, după ce anterior statul a vândut băncile mari deţinute.

Preţul plătit de EximBank pentru Banca Românească a fost de aproape 60 mil. euro, la un capital achiziţionat de aproximativ 130 mil. euro. Pe lângă preţul plătit pentru capital, tranzacţia totală a inclus rambursarea împrumutului subordonat acordat Băncii Româneşti de către NBG, în valoare de 65 mil. euro, şi rambursarea, de către Banca Românească, a finanţării intragrup primite de la banca-mamă, în valoare de 90 mil. euro, plătită de Banca Românească din lichidităţile proprii. Tranzacţia nu a implicat nicio finanţare de la bugetul de stat.

După finalizare fuziunii dintre EximBank şi Banca Românească la sfârşitul anului trecut, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor EximBank a apobat schimbarea denumirii băncii în Exim Banca Românească, începând din 10 mai 2023, subliniind astfel extinderea adresabilităţii băncii şi către persoanele fizice.

Odată cu schimbarea denumirii, banca va avea şi o nouă identitate de brand. Aceasta are ca element central fuziunea dintre cele două bănci, valorificând notorietatea celor două branduri - prin păstrarea prescurtării Exim şi alăturarea denumirii Băncii Româneşti, şi include în paleta de culori tricolorul (roşu, galben şi albastru) pentru accentuarea "naţionalităţii" băncii şi promovarea valorilor româneşti, a transmis banca.

-Întreaga noastră strategie de business se concentrează pe construirea unei baze solide pentru creşterile viitoare şi avem încredere că vom reuşi să facem acest lucru aşa cum am reuşit să ne dezvoltăm accelerat în ultimii 10 ani, construind un brand puternic pe piaţa bancară“, mai spune Halalai.

Modelul eficient şi flexibil al reţelei teritoriale - 83 de sucursale destinate persoanelor fizice şi microîntreprinderilor şi 26 de Centre de Afaceri dedicate exclusiv segmentului corporate, permite băncii să fie aproape de clientela de retail şi corporate şi să implementeze diverse programe de dezvoltare româneşti şi europene, susţine Exim Banca Românească.

Dar care este istoria tranzacţiei EximBank-Banca Românească? În urma unor runde succesive de negocieri, EximBank şi National Bank of Greece (NBG) au semnat, în 20 iunie 2019, contractul de achiziţie a pachetului majoritar de acţiuni al Băncii Românesti, iar în luna decembrie 2019 tranzacţia a primit avizele de neobiecţiune din partea Consiliului Concurenţei şi a Băncii Naţionale a României, autorităţile de reglementare relevante pentru această tranzacţie. Odată cu îndeplinirea cerinţelor obligatorii de reglementare şi a celorlaltor elemente prevăzute în acordul pe care EximBank şi National Bank of Greece l-au semnat, în ianuarie 2020, au fost întrunite toate condiţiile pentru încheierea tranzacţiei.

Iniţierea procesului de fuziune prin absorbţie a fost decisă prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor EximBank din data de 3 octombrie 2019 şi prin Hotărâre a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Băncii Româneşti, care a venit mai târziu, în 28 februarie 2022.

Independent de componentele specifice unei bănci universale, după fuziune, EximBank va continua să acţioneze pe segmentul garanţiilor şi asigurărilor de stat, conform mandatului primit din partea statului român.

EximBank a fost înfiinţată în 1992 şi are ca acţionar majoritar statul român, prin Ministerul Finanţelor. În ultimii zece ani, banca a performat în mod accelerat astfel că, pe lângă intrarea în Topul celor mai mari 10 bănci după active din România, EximBank este astăzi una dintre cele mai valoroase companii româneşti şi o instituţie de importanţă sistemică.

Traian Halalai, preşedintele executiv: -Deşi ne schimbăm denumirea, rămânem consecvenţi în privinţa misiunii noastre: să susţinem creşterea prosperităţii, să construim parteneriate durabile pentru performanţa economică a clienţilor noştri prin accelerarea intermedierii financiare

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.