Inspecţia Muncii: Amenzi de peste 70.000 lei pentru angajatori care nu şi-au protejat lucrătorii contra caniculei

Autor: Aurelia Alexa Postat la 06 august 2015 265 afişări

Inspectorii de muncă au verificat, în iulie, peste 1.500 de angajatori pentru a vedea dacă iau măsuri pentru protecţia lucrătorilor în zilele caniculare şi au aplicat amenzi de peste 70.000 de lei şi 536 de avertismente, a declarat, pentru MEDIAFAX, inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu.

Inspecţia Muncii (IM) a desfăşurat, în perioada 6 - 31 iulie, acţiuni de control privind verificarea modului în care se respectă prevederile legale, cât şi măsurile luate de angajatori privind protecţia lucrătorilor în perioadele cu temperaturi ridicate.

Inspectorul general de stat de la IM a precizat că au fost efectuate 1.526 de controale la angajatori care au în total 132.402 salariaţi.

"Inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare de 70.600 de lei şi 536 de avertismente. În aceeaşi perioadă, au fost constatate 608 deficienţe, fiind aplicate 558 de sancţiuni contravenţionale", a spus Dantes Nicolae Bratu.

El a precizat că printre cele mai frecvente deficienţe constatate, s-au numărat: nestabilirea de către angajatori a măsurilor pentru evaluarea riscurilor şi pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor la temperaturi extreme, nerespectarea prevederilor referitoare la asigurarea măsurilor minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă şi pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor (reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, asigurarea apei minerale în cantităţi corespunzătoare şi asigurarea de duşuri), dar şi neluarea măsurilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme (realizarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, evidenţierea în fişele de aptitudini ale lucrătorilor dacă au sau nu au contraindicaţii pentru a munci la temperaturi extreme, identificarea situaţiilor în care lucrătorii ar putea fi expuşi unor activităţi desfăşurate în condiţii de temperaturi extreme pentru o evaluare corectă medicală şi asigurarea măsurilor de prim ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate).

Inspectorii de muncă vor continua acţiunile de control în perioadele în care se semnalează temperaturi extreme pentru a se asigura că fiecare măsură dispusă este îndeplinită la termen, a mai spus Bratu.

Angajatorii sunt obligaţi ca în zilele caniculare să ia măsuri de protecţie a lucrătorilor, printre acestea fiind asigurarea a cel puţin doi litri de apă pentru fiecare persoană, reducerea activităţii în aer liber şi alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite.

Legislaţia în vigoare prevede că în perioadele cu temperaturi extreme, care depăşesc 37 de grade şi sunt corelate cu condiţiile de umiditate mare, angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a lucrătorilor.

Astfel, pentru salariaţii care lucrează în aer liber, angajatorii trebuie să ia măsuri de reducere a intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, de alternare a efortului dinamic cu cel static şi a perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite şi să asigure fiecărui lucrător câte doi-patru litri de apă minerală, duşuri şi echipament individual de protecţie. În cazul angajaţilor care lucrează în spaţii închise, trebuie să se ia măsuri de ventilare corespunzătoare.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, trebuie să ia măsurile de reducere a programului de lucru sau de eşalonare pe două perioade a zilei de lucru, respectiv până la ora 11.00 şi după ora 17.00, iar acolo unde se impune, întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
AMENZI,
CANICULĂ,
ANGAJATORI
/actualitate/inspectia-muncii-amenzi-de-peste-70-000-lei-pentru-angajatori-care-nu-si-au-protejat-lucratorii-contra-caniculei-14666248
14666248
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.