INSP: Pacienţii peste 65 de ani sau cu boli cronice, trataţi de stomatologi la începutul programului

Autor: Otilia Serescu Postat la 09 mai 2020 185 afişări

INSP: Pacienţii peste 65 de ani sau cu boli cronice, trataţi de stomatologi la începutul programului

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) propune, în draftul de recomandări referitoare la reluarea activităţii de către cabinetele stomatologice, ca pacienţii peste 65 de ani sau care au boli cronice să fie trataţi la începutul programului, iar aparatele de cafea sau apă să fie dezinstalate.

Redăm integral propunerile transmise, sâmbătă, în cazul cabinetelor stomatologice, de INSP:

„Pacienţii cu simptomatologie de viroza respiratorie, pacienţii aflaţi în izolare/carantină sau pozitivi/confirmaţi cu Coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19) pot fi trataţi doar în cabinetele stomatologice desemnate.

Masuri generale pentru desfăşurarea activităţii in cabinetele stomatologice:

- Evitarea pe cât posibil a contactului cu personalul (nu strângeţi mâna, menţineţi o distanţă de mai mult de 1,5 m în timpul unei discuţii, etc);

- În afara manoperelor de tratament, evitarea pe cât posibil a contactului cu pacientul;

- Permiterea accesului în camera de tratament doar a pacientului, cu excepţia situaţiilor speciale (copii, persoane dependente etc), caz în care se va limita accesul la o persoană însoţitoare;

- Nu se permite staţionarea în sala de aşteptare şi se recomandă dezinstalarea oricărui aparat de cafea şi/sau dozator de apă, eliminarea revistelor, pliantelor, jucăriilor, etc;

- La intrarea în cabinetele stomatologice vor fi amplasate dispensere cu soluţii dezinfectante (antiseptice pe bază de alcool);

- Dezinfecţia regulată a mânerelor uşilor, salii de aşteptare, recepţiei;

- Dezinfecţia toaletei după utilizarea acesteia de către un pacient;

- Este recomandată plata cu cardul si dezinfecţia POS.

Accesul la tratament:

- Se face doar cu programare telefonică/online prealabilă. La momentul programării pacientul va fi întrebat dacă: Are simptome de răceală, strănut, tuse, dureri în gât, dificultăţi de respiraţie şi / sau febră (≥37⁰C)? Are membrii ai familiei cu aceste simptome? Are vârsta de 65 de ani sau mai mult? Suferă de o patologie cronică sau o afecţiune care ii reduce imunitatea? Este sănătos şi se simte în prezent sănătos?

- Programarea pacienţilor cu risc crescut (peste 65 de ani sau care suferă de o patologie cronică) se va face pentru începutul programului de lucru.

- Programarea pacienţilor care necesită proceduri generatoare de aerosoli va fi făcută pentru sfârşitul programului de lucru.

- La prezentarea în cabinet se va efectua termometrizarea pacientului şi se va solicita dezinfecţia mâinilor.

- Înainte de începerea tratamentului, medicul stomatolog va obţine acordul informat al pacientului.

Tipuri de proceduri:

- Proceduri fără generare de aerosoli: consultaţie, extracţie simplă, sutură, incizie şi drenaj abces, obturaţie provizorie, radiografie, tratamente ortodontice de menţinere;

- Proceduri generatoare de aerosoli: utilizarea pieselor de mână rotative (în special turbina), a sprayului apa-aer, a aparaturii ultrasonice, a dispozitivelor cu jet de particule. Înaintea unei proceduri generatoare de aerosoli, pacientul va clăti în prealabil gura timp de 1 minut cu soluţie 1% peroxid de

hidrogen (prin diluarea unei soluţii de H2O2 3% cu apă).

Echipament de protecţie: Personalul va utiliza echipament de protecţie – mască chirurgicală, vizieră şi mănuşi; Pentru procedurile generatoare de aerosoli se va folosi masca tip FFP2/3 sau echivalent.

După fiecare pacient se va efectua: Aerisirea camerei de tratament;- Dezinfectarea riguroasă a suprafeţelor (unit dentar, blat de lucru etc.), cu dezinfectant de suprafaţă conform standardelor; Dacă există o contaminare vizibilă pe suprafeţe, se va îndepărta mai întâi cu o cârpă umedă (apă), de unică folosinţă cu apă şi săpun; Dezinfecţia cu alcool 80 % a tuturor dispozitivelor medicale care nu sunt rezistente la sterilizare cu aer cald. Dacă există o contaminare vizibilă pe dispozitive, aceasta trebuie mai întâi îndepărtată cu o cârpă umedă (cu apă) sau cu o cârpă de unică folosinţă, apă şi săpun. Pentru un dispozitiv medical (sau părţi ale acestuia) care nu este rezistent la alcool se folosesc şerveţele de curăţare şi dezinfectare pentru suprafeţe sensibile; Este de preferat utilizarea unor materiale de curăţare de unică folosinţă, cât mai mult posibil; Dezinfectarea aspiratorului şi a scuipătoarei; Dezinfectarea completă a unitului stomatologic cu dezinfectant cu efect virucid, prin pulverizare; Sterilizarea completă a pieselor înainte de reutilizare (autoclav) sau utilizare de piese de unică folosinţă; Schimbarea măştii, mănuşilor, curăţarea şi dezinfectarea vizierei; Spălarea mâinilor cu apă şi săpun sau dezinfecţia cu soluţie hidroalcoolică înainte de a pune altă pereche de mănuşi”.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a publicat, sâmbătă, recomandările ce vor fi dispuse de instituţii, odată cu reluarea activităţii, după încetarea stării de urgenţă. Documentul este lansat în dezbatere publică, iar sugestiile pot fi trimise pe adresa de email propuneri.relaxare@ms.ro.

Documentul poate fi consultat pe pagina de web a INSP, www.insp.gov.ro, secţiunea Comunicate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
insp,
restricţii,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.