INS: Economia României a crescut în 2021 cu 5,9%, susţinută mai ales de consumul populaţiei şi investiţii, în timp ce exportul net a avut o contribuţie negativă

Autor: Roxana Rosu Postat la 08 martie 2022 26 afişări

INS: Economia României a crescut în 2021 cu 5,9%, susţinută mai ales de consumul populaţiei şi investiţii, în timp ce exportul net a avut o contribuţie negativă

Produsul Intern Brut a crescut în 2021 cu 5,9%, în termeni reali, avansul fiind susţinut mai ales de consumul populaţiei şi investiţii, în timp ce exportul net a avut o contribuţie negativă, arată datele publicate marţi de INS.

Valoric, PIB-ul s-a ridicat anul trecut la 1.179 miliarde lei.

INS a revizuit în datele de astăzi creşterea anunţată în urmă cu o lună, de 5,6%.

Economia a scăzut cu 0,1% în T1 2021 faţă de T1 2020, pentru a creşte apoi cu 15,4% în T2 şi cu 6,9% în T3, diminuându-şi avansul la 2,4% în T4.

Potrivit INS, din punct de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 7,8% contribuind cu +4,7% la creşterea PIB. Pe locul doi s-a aflat formarea brută de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 4% contribuind cu +0,9% la creşterea PIB.

Exportul net a avut o contribuţie negativă la modificarea PIB (-1,5%), consecinţă a creşterii cu 13,7% a volumului importurilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai redusă a volumului exporturilor de bunuri şi servicii, cu 11,1%.

Pe ramuri industriale, la  creşterea PIB, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante au avut o contribuţie de +1,7%, aceste ramuri având o pondere de 19% la formarea PIB şi un volum de activitate care s-a majorat cu 9,5%.

Industria a avut o contribuţie de +1%,  cu o pondere de 21,3% la formarea PIB şi al cărei volum  de  activitate s-a majorat cu 5%, iar informaţiile şi comunicaţiile o contribuţie de +0,8%, cu o pondere de 6,4% la formarea PIB şi al căror volum  de  activitate s-a majorat cu 13,4%.

Impozitele nete pe produs au participat cu 0,8% la creşterea din 2021, cu o pondere de 9,5% la formarea PIB şi al căror volum  de  activitate s-a majorat cu 8,2%.

În schimb, construcţiile au avut o contribuţie negativă la modificarea PIB (-0,1%) ca urmare a scăderii volumului lor de activitate cu 1,8%

În T4, Produsul intern brut a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul III 2021.Faţă de acelaşi trimestru din anul 2020, economia a avut un avans de 2,4% pe seria brută şi de 3,9% pe seria ajustată sezonier

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
pib,
majorare,
avans,
activitate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.