INS: Afacerile din serviciile prestate în special firmelor au crescut cu peste 6% în ianuarie

Autor: Ana Maria Petcana Postat la 13 martie 2015 28 afişări

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal firmelor s-a majorat cu peste 6% în ianuarie, faţă de aceeaşi lună din 2014, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cea mai mare creştere fiind înregistrată de serviciile informatice şi tehnologia informaţiei, potrivit INS.

Astfel, afacerile din servicii s-au majorat ca serie brută cu 6,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,5%.

Evoluţia a fost susţinută de creşterile înregistrate de activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+26% brut, +22,1% ajustat), transporturi (+10,7% brut, +10,1% ajustat) şi alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+2,2% brut, +3,7% ajustat).

Scăderi au înregistrat activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-7,4% brut şi 9,2% ajustat) şi comunicaţii (-1,6% brut). Serviciile de comunicaţii au crescut în serie ajustată cu 0,1%.

Comparativ cu luna decembrie, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate companiilor s-a redus cu 15,8% ca serie brută, ca urmare a scăderilor înregistrate la activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-29,5%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-23,2%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (-15,5%), activităţile de comunicaţii (-15,5%) şi activităţile de transport (-5,8%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din servicii au crescut cu 2% în ianuarie, comparativ cu decembrie, datorită avansului din activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+8,6%) şi din transporturi (+4,4%). Scăderi au raportat activitǎţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-9,1%), comunicaţiile (-1,6%) şi alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-0,9%).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FIRME,
SERVICII,
STATISTICĂ
/actualitate/ins-afacerile-din-serviciile-prestate-in-special-firmelor-au-crescut-cu-peste-6-in-ianuarie-13978937
13978937
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.