Industria cripto se pregăteşte să mai încaseze o lovitură: Cel mai puternic om din universul criptomonedelor este chemat să răspundă în faţa autorităţilor americane pentru încălcarea legii

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 28 martie 2023 361 afişări

Industria cripto se pregăteşte să mai încaseze o lovitură: Cel mai puternic om din universul criptomonedelor este chemat să răspundă în faţa autorităţilor americane pentru încălcarea legii

Comisia de tranzacţionare a contractelor futures pe mărfuri vrea să-l aducă în faţa legii pe Changpeng Zhao, şeful Binance şi totodată cel mai puternic om din industria cripto. Autorităţile americane îl acuză pe CEO-ul Binance de încălcări ale reglementărilor privind tranzacţionarea cu active digitale, scrie Bloomberg.

Rezultatul ar putea contribui la modelarea viitorului industriei şi ar putea determina principalii jucători să aleagă între a continua lupta cu autorităţile americane - care fac eforturi tot mai mari pentru a înscrie industria în normele financiare – sau a coopera cu statul american pentru a-şi salva operaţiunile din cea mai mare economie a lumii.

Un purtător de cuvânt al Binance a calificat acţiunile Comisiei drept „neaşteptate şi dezamăgitoare”, afirmând că societatea „a făcut eforturi semnificative în ultimii doi ani pentru a se asigura că nu avem utilizatori din SUA activi pe platforma noastră”.

Binance intenţionează „să continue să colaboreze cu autorităţile de reglementare din SUA şi din întreaga lume. Cea mai bună cale de urmat este să ne protejăm utilizatorii şi să colaborăm cu autorităţile de reglementare pentru a dezvolta un regim de reglementare clar şi bine gândit", au declarat purtătorii de cuvânt

În centrul procesului se află acuzaţiile potrivit cărora Binance nu s-a înregistrat ca bursă de instrumente financiare derivate din SUA şi şi-a structurat în mod intenţionat afacerile şi tranzacţiile pentru a evita legile care guvernează bursele americane.

Comisia acuză că Changeng Zhao şi managerii de rang înalt ai Binance au luat măsuri pentru a încălca legile din SUA, inclusiv instruirea clienţilor din SUA să folosească reţele virtuale private, sau VPN-uri, pentru a-şi ascunde locaţia şi s-au asiugurat că „utilizatorii VIP„ îşi vor deschide conturi pe platformă prin intermediul unor firme fantomă.

Comisia mai susţine că potrivit documentelor financiare ale Binance pentru august 2020, platforma a câştigat 63 de milioane de dolari din comisioane din tranzacţii cu instrumente derivate şi că aproximativ 16% din conturile sale au fost identificate ca aparţinând unor clienţi americani.

Printre altele, Comisia solicită o interdicţie pentru a împiedica Binance să continue să comită încălcări ale legii şi să interzică inculpaţilor şi părţilor afiliate să tranzacţioneze active digitale. De asemenea, se urmăreşte recuperarea profiturilor de tranzacţionare, a veniturilor, a salariilor şi a altor sume de bani obţinute de Binance ca urmare a încălcărilor.

„Vorbim de un ansamblu de acuzaţii foarte puternice. Autorităţile cer blocarea permanentă a inculpaţilor, inclusiv a Binance şi a lui Zhao, de a mai face business în SUA şi de a se mai angaja în tranzacţionarea de active”, a declarat Tim Massad, fostul şef al Comisiei.

Scandalul în centrul căruia se află Binance este cel mai recent episod de coliziune înte statul american şi industria cripto. Rădăcinile atitudinii autorităţilor americane faţă de lumea activelor digitale pleacă de la prăbuşirea stablecoin-ului Terra de anul trecut şi de la falimentul FTX, care au vaporizat împreună peste două trilioane de dolari din piaţă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.