Indicele ROBOR la 3 luni închide luna noiembrie la 6,25%, după aproape două săptămâni de stagnare

Autor: Alexandru Nanu Postat la 30 noiembrie 2023 29 afişări

Indicele ROBOR la 3 luni închide luna noiembrie la 6,25%, după aproape două săptămâni de stagnare

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate de populaţie înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele companiilor în lei, a continuat să urmeze un trend uşor descendent.

Indicele a deschis luna la 6,34% şi a închis luna noiembrie la 6,25%.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a închis şi el luna la 6,31%, în scădere faţă de ziua de marţi când era cotat la 6,32%. Şi indicele ROBOR la 12 luni închis şi el luna la 6,39%, în stagnare.

În acelaşi timp, IRCC, noul indice de referinţă pentru calculul ratelor la bancă la creditele noi ipotecare şi de consum acordate după luna mai 2019, este la 5,96% (calculat pe baza datelor din T2/2023 şi valabil pentru T4/2023)

Indicele ROBOR la 3 luni a avut un trend preponderent descendent de la începutul lui 2023, dar au fost şi zile în care a stagnat, potrivit datelor BNR. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţia şi politica fiscală. 

Nivelul maxim atins de acest indice în 2022 a fost de 8,21%, în luna noiembrie 2022 potrivit datelor BNR.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţie şi politica fiscală.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
indice,
credite,
incheiere,
tranzactionare,
romani,
dobanzi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.