Indicele ROBOR a atins un nou record. Este cea mai ridicată valoare din ultimii 12 ani

Autor: Cristina Bellu Postat la 03 august 2022 222 afişări

Indicele ROBOR a atins un nou record. Este cea mai ridicată valoare din ultimii 12 ani

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat miercuri la 8,05% în creştere faţă de valoarea de 8% consemnată ieri.

De altfel, data de 2 august a marcat singura zi în care indicele a făcut un mic pas în urmă, după o perioadă constantă de creştere.

În luna iulie indicele s-a majorat cu 23%, iar de la începutul anului, când indicele a fost cotat la 3,02%, creşterea este de 166%, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor de la BNR.

Tot astăzi, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,17%, de la 8,13 marţi.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţia şi politica fiscală.

Indicele IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, este cotat la 2,65%, fiind calculat pe baza datelor pentru T1/2022.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ROBOR,
crestere,
reluare,
dobanzi,
credite,
folosire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.