„Vă încurajez să luaţi atitudine de fiecare dată când independenţa justiţiei este pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice”, le-a spus Klaus Iohannis noilor membri CSM. El spune că legile Justiţiei, care au fost „discutate şi asumate”, „sunt perfectibile”

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 05 ianuarie 2023 44 afişări

„Vă încurajez să luaţi atitudine de fiecare dată când independenţa justiţiei este pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice”, le-a spus Klaus Iohannis noilor membri CSM. El spune că legile Justiţiei, care au fost „discutate şi asumate”, „sunt perfectibile”

„Începutul oricărui mandat, cu atât mai mult al unuia care priveşte o autoritate de rang constituţional, reprezintă un prilej de evaluare, de reflecţie, un moment zero pentru proiectarea şi construirea unei viziuni. Radiografia ultimilor ani este una complexă. Cu toate provocările majore ale acestor ani, instituţiile statului român au găsit totuşi resursele şi puterea pentru a consolida parcursul democratic al ţării. Societatea civilă, politicienii oneşti şi magistraţii au vorbit şi au acţionat în spiritul valorilor societăţii în care vrem să trăim, iar România a făcut progrese. Le mulţumesc membrilor Consiliului Superior al Magistraturii care îşi încheie mandatul pentru toate eforturile făcute şi pentru dedicarea lor în îndeplinirea misiunii constituţionale. Democraţiile consolidate au găsit, prin arhitecturile lor constituţionale şi practicile instituţionale, un echilibru între independenţa indispensabilă oricărui sistem judiciar modern şi responsabilitatea celor chemaţi să aplice legea. Nu uitaţi că judecătorii şi procurorii, colegii dumneavoastră, v-au învestit cu încredere pentru următorii şase ani şi că este important ca dialogul despre problemele sistemului judiciar, despre performanţele sau neajunsurile din instanţe şi parchete, despre intenţiile de reformă să nu se rezume doar la perioada premergătoare alegerilor”, spune Klaus Iohannis.

Contactul permanent cu sistemul judiciar, apreciază şeful statului, le va oferi mereu noilor membri ai CSM imaginea de ansamblu de care aveţi nevoie pentru îndeplinirea cu succes a noilor responsabilităţi.

„Deschiderea faţă de societate, preocuparea constantă faţă de problemele sistemice transmise de justiţiabili, de magistraţi sau de ceilalţi actori care contribuie la înfăptuirea actului de justiţie, absenţa oricăror influenţe politice şi o atitudine proactivă sunt caracteristicile performanţei în protejarea binelui public. Reuşita activităţii dumneavoastră şi un răspuns prompt şi adecvat la problemele sistemului judiciar depind şi de capacitatea de a prelua aceste semnale venite dinspre societate sau dinspre profesioniştii dreptului. Începeţi mandatul cu o listă întreagă de provocări cu care se confruntă sistemul judiciar. Poate cea mai importantă este cea a resurselor umane, cu implicaţii directe asupra celerităţii şi a calităţii actului de justiţie. Dumneavoastră vă revine sarcina gestionării rapide şi echilibrate a carierei judecătorilor şi a procurorilor, pentru a evita o criză a sistemului judiciar. Societatea aşteaptă transparenţă, integritate şi profesionalism de la membrii sistemului judiciar”, adaugă Iohannis.

El aminteşte că de la finalul anului trecut, România are un nou cadru legislativ pentru statutul magistraţilor, organizarea sistemului judiciar şi organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii.

„Reforma legilor justiţiei a fost o reformă îndelung discutată şi asumată de România, inclusiv în dialogul cu partenerii noştri externi. Pachetul legilor justiţiei asigură acum un cadru clar, pentru ca sistemul judiciar să funcţioneze în parametri optimi şi să vă sprijine în activitatea pe care o desfăşuraţi. Nu trebuie să uităm că reforma în domeniul judiciar s-a realizat şi cu sprijinul societăţii civile. Modernizarea şi creşterea calităţii actului de justiţie nu ar fi fost posibile fără implicarea acesteia, fără cetăţeni care să ceară constant standarde mai înalte, o funcţionare mai bună a sistemului sau care să nu ezite să atragă atenţia când au sesizat derapaje. Ca orice lege, şi aceste legi sunt perfectibile. Ele trebuie să ţină pasul cu realitatea socială şi să răspundă nevoilor societăţii. Am încredere că vă veţi implica activ în modernizarea sistemului judiciar, printr-un dialog constant şi o cooperare loială cu celelalte instituţii ale statului. Vă încurajez să luaţi atitudine de fiecare dată când independenţa justiţiei este pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice”, menţionează Klaus Iohannis.

El le transmite membrilor CSM că sunt mediatori ai intereselor din sistemul judiciar şi le revine misiunea, „deloc uşoară, de a urmări mereu interesul public şi binele cetăţenilor, beneficiarii actului de justiţie”.

„La finalul anului trecut a fost anunţată ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, ceea ce reprezintă categoric un succes, dar şi un imbold pentru continuarea reformelor în vederea unei justiţii cât mai performante şi independente, în care românii să aibă deplină încredere. Ridicarea MCV a fost rezultatul eforturilor continue şi susţinute ale tuturor celor care şi-au asumat de-a lungul anilor reforme reale şi au promovat permanent lupta împotriva corupţiei, statul de drept, precum şi apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. În acelaşi timp, rămâne responsabilitatea sistemului judiciar şi a clasei politice de a urmări constant dezideratul unei justiţii moderne, independente şi eficiente. Vă aflaţi la început de drum, în primul an al mandatului dumneavoastră. Unitatea Consiliului Superior al Magistraturii şi un mod constructiv de colaborare, cu valorificarea experienţei fiecăruia, sunt esenţiale pentru îndeplinirea misiunii care v-a fost încredinţată. Societatea şi sistemul judiciar aşteaptă de la cei chemaţi să garanteze independenţa justiţiei o abordare matură, înţeleaptă, cu bună-credinţă, fără partizanat. Încrederea în sistemul judiciar se construieşte prin fiecare decizie justă, prin abordări înţelepte şi o comunicare adecvată. O societate democratică se construieşte în fiecare zi, prin efortul tuturor, iar dumneavoastră nu sunteţi doar profesionişti ai dreptului, ci şi repere pentru societate. Veţi avea în Preşedintele României un partener de dialog instituţional şi un susţinător ferm al independenţei justiţiei, al modernizării sistemului judiciar, al protejării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, precum şi al continuării luptei împotriva corupţiei”, încheie Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis participă la şedinţa de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
iohannis,
csm,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.