Începe testarea bucureştenilor pentru stabilirea gradului de imunizare la COVID-19

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 10 iunie 2020 44 afişări

Începe testarea bucureştenilor pentru stabilirea gradului de imunizare la COVID-19

Programul „Sunt imun la Covid?” debutează, marţi, la Arena Naţională, primii 500 de bucureşteni urmând să fie testaţi pentru stabilirea gradului de imunizare la COVID-19. ”În curând vom afla în ce măsură este răspândit noul virus la nivelul Capitalei”, a declarat primarul general Gabriela Firea.

Programul „Sunt imun la CoVID?” debutează marţi, la Arena Naţională unde Primaria Capitalei, prin ASSMB, care a făcut toate pregătirile necesare din punct de vedere medical şi logistic, precizează Primăria Generală a Capitalei într-un comunicat de presă.

„Primii 500 de bucureşteni sunt testaţi astăzi pentru depistarea de anticorpi Covid. Până acum, avem 2.000 de persoane înscrise. Am lansat programul pentru a vedea, pe baze ştiinţifice, câţi oameni au fost deja afectaţi, având în vedere că testarea extinsă este singurul mod de realizare a acestui lucru. Procesul de testare este sigur, nedureros şi adaptat rigorilor sanitare din această perioadă – personalul medical verifică temperatura cu termometru non-contact şi va purta mască de protecţie. Medicul recoltează o picătură de sânge din deget, după o dezinfectare prealabilă, cu un ac steril de unică folosinţă, printr-o metodă similară celei de verificare a glicemiei la pacienţii diabetici. În 15 minute, fiecare participant află dacă are anticorpi, aşadar dacă a avut infecţia şi a dobândit imunitate la Covid-19”, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Potrivit sursei citate, înscrierea online continuă pe pagina https://assmb.ro/page/testareanticorpi.

Persoanele testate în cadrul acestui program, în mod voluntar, sunt locuitori ai Capitalei selectaţi prin metoda eşantionării într-un număr proporţional cu mărimea sectorului în care locuiesc. Rezultatele se vor regăsi, la final, în studiul realizat de Institutul de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş”. Metoda de eşantionare a fost elaborată de EPIET (Programul European de Training pentru Epidemiologie Intervenţională) în colaborare cu primăriile de sector din Capitală. Programul se derulează în baza unei colaborări între Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş”, PMB, ASSMB şi cele şase primării de sector, încheiată în data de 27.03.2020. PMB, prin ASSMB, asigură, împreună cu primăriile de sector, sprijinul logistic al acţiunii de testare: achiziţia testelor, organizarea spaţiului necesar la Arena Naţională şi participarea personalului medical.

”În ceea ce priveşte stadiul celeilalte campanii, „Testăm pentru Bucureşti”, derulată de Primăria Capitalei pentru 11.000 de bucureşteni pentru diagnosticarea infecţiei Covid, până acum sunt înscrise 10.829 de persoane în acest program şi 1.540 deja testate. Dintre acestea, doar 2 au fost depistate pozitiv. Testarea moleculară se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – aşadar este vorba de o testare eficientă, aceasta fiind modalitatea de depistare a unei infecţii active cu coronavirus. Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale, a încheiat deja parteneriate cu 13 clinici de stat şi private care au dorit să intre în acest proiect şi care deţin aparate de testare PCR acreditate de Ministerul Sănătăţii şi avizate de Direcţia pentru Sănătate Publică (DSP)”, mai precizează PMB.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
firea,
coronavirus,
testare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.