Începe spargerea cuferelor companiilor de stat ca pe vremea Guvernului Dăncilă/PSD? Transgaz anunţă un memorandum pentru mandatarea oamenilor statului în AGA ca să ceară 90% din profiturile pe 2020 ale companiilor de stat ca dividende

Autor: Liviu Popescu Postat la 28 mai 2021 81 afişări

Începe spargerea cuferelor companiilor de stat ca pe vremea Guvernului Dăncilă/PSD? Transgaz anunţă un memorandum pentru mandatarea oamenilor statului în AGA ca să ceară 90% din profiturile pe 2020 ale companiilor de stat ca dividende

Secretariatul General al Guvernului (SGG), acţionar majoritar al operatorului naţional de transport gaze naturale Transgaz (TGN) a transmis în baza unui memorandum că reprezentanţii statului în AGA/CA-urile companiilor de stat şi regiile autonome să fie mandataţi să acţioneze pentru repartizarea a minimum 90% din profitul net realizat în 2020 sub formă de dividende.

Anunţul a fost făcut vineri seară după închiderea şedinţei de tranzacţionare de către Transgaz, într-un comunicat sec, de doar câteva rânduri, şi care a creat confuzie în rândul participanţilor pe piaţa de capital întrucât nu este clar pentru momentan dacă această solicitare se aplică doar companiilor controlate prin SGG sau şi companiilor controlate prin Ministerul Energiei.

Pe baza acestui comunicat câţiva analişti din piaţa de capital susţin că cel mai probabil solicitarea se va aplica tuturor companiilor de stat – cele care nu au propus distribuirea aproape integrală a profitului, precum Hidroelectrica şi Conpet Ploieşti, aducând astfel aminte de practicile Guvernului PSD Tudose/Dăncilă din urmă cu câţiva ani. Ministrul Energiei Virgil Popescu nu a putut fi contactat de ZF pentru a lămuri această situaţie. Nici Ion Sterian – CEO-ul Transgaz nu a putut fi contactat de ZF.

“Transgaz informează pe toţi cei interesaţi asupra faptului că, Secretariatul General al Guvernului în calitate de acţionar majoritar al SNTGN Transgaz SA, în numele Statului Român, a transmis Memorandumul cu tema: Mandatarea reprezentanţilor statului în Adunarea Generală a Acţionarilor/Consiliul de Administraţie, după caz, la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2020 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat, în vederea ducerii la îndeplinire a prevederilor acestuia”, se arată în anunţul Transgaz.

Urmărește Business Magazin

Aleph Story. De ce sunt mici salariile atât de mici în România?

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.