În timp ce lumea occidentală vrea ca austriecii să iasă din Rusia, Raiffeisen anunţă prin mesaje publicitare că angajează mii de oameni şi că vrea să crească pe piaţa rusă

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 16 aprilie 2024 80 afişări

În timp ce lumea occidentală vrea ca austriecii să iasă din Rusia, Raiffeisen anunţă prin mesaje publicitare că angajează mii de oameni şi că vrea să crească pe piaţa rusă

Raiffeisen Bank International din Austria a postat recent zeci de anunţuri de angajare pentru locuri de muncă în Rusia, indicând o serie de planuri ambiţioase de a se dezvolta în această ţară, în aparentă contradicţie cu promisiunea sa oficială de a ieşi de pe piaţa rusă, raportează Financial Times.

FT a găsit ofertele printre cele peste 2.400 de anunţuri de angajare postate în Rusia de creditorul austriac începând din decembrie, dintre care aproape 1.500 sunt pentru posturi de management al vânzărilor şi servicii pentru clienţi.

Într-unul dintre anunţurile de angajare, publicat de unitatea băncii pentru întreprinderi mijlocii din Rusia, se arată că „obiectivele cheie ale acesteia sunt o extindere multiplă a bazei de clienţi activi şi o creştere stabilă a veniturilor cu două cifre".

Raiffeisen „caută un manager care să atragă clienţi", se arată într-o altă ofertă, din partea diviziei care se adresează întreprinderilor mici din Rusia. O alta notează că firma „îşi extinde în mod activ baza de clienţi corporativi" pentru serviciile de salarizare.

Anunţurile par să contrazică declaraţiile repetate ale Raiffeisen potrivit cărora aceasta intenţionează să îşi reducă şi să îşi vândă afacerile din Rusia, după decizia preşedintelui Vladimir Putin de a lansa o invazie la scară largă în Ucraina în februarie 2022. După doi ani, banca este creditorul occidental cu cele mai mari operaţiuni în Rusia. Ea se află în atenţia oficialilor de la Departamentul Trezoreriei SUA şi a fost supusă presiunilor Băncii Centrale Europene pentru a se retrage de pe teritoriul Kremlinului.

După ce a fost contactată de jurnaliştii Financial Times, Raiffeisen a declarat că descoperirile l-au determinat pe directorul general Johann Strobl să ordone o anchetă imediată.

Potrivit unui raport transmis lui Strobl de către consiliul de administraţie al filialei ruse a băncii, reclamele au fost publicate folosind informaţii standard despre bancă şi ambiţiile acesteia în Rusia, care, în mod eronat, nu au fost actualizate după începerea invaziei din Ucraina. 

Raiffeisen a precizat într-o declaraţie: „Reducerea afacerii din Rusia va continua în 2024. Raiffeisen a continuat să lucreze la o potenţială tranzacţie, o vânzare sau un spin-off, care ar duce la deconsolidarea Raiffeisenbank Rusia din grup".

„Anunţurile [publicitare] nu reflectă măsurile luate de RBI pentru a-şi reduce activitatea din Rusia şi nici nu corespund planurilor viitoare pentru activitatea din Rusia", a adăugat acesta.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.