In timp ce clientii se lupta cu dobanzile, bancile vor despagubiri de la stat

Postat la 26 septembrie 2010 8 afişări

Nicolae Cinteza, seful supravegherii din Banca Nationala, a evocat saptamana trecuta posibilitatea ca mai multe banci sa ceara in instanta despagubiri de la stat pentru pierderile de pe urma aplicarii OUG 50 privind normele de transparenta in creditele de consum si ipotecare.

Pierderile respective, estimate de Asociatia Romana a Bancilor intre 300 si 900 de milioane de euro la nivelul intregului sistem si de BNR la 600 de milioane de euro, ar urma sa fie reclamate pe motiv ca statul roman a aplicat cu exces de zel Directiva europeana 48/2008 privind creditele de consum, extinzand aplicarea ordonantei si la creditele ipotecare si la toate contractele de credit pentru populatie aflate in derulare. Trecerea la procese contra statului ar fi o faza noua a defensivei bancilor, dupa ce initial se vorbise de o posibila actiune a bancilor la Bruxelles, pentru declansarea procedurii de incalcare a normelor europene din partea Romaniei. Directiva CE nu facea referire decat la creditele noi, iar extinderea prin OUG 50 a aplicarii ei la toate creditele pentru populatie ar fi abuziva, conform bancilor.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a confirmat insa pentru BUSINESS Magazin ca ordonanta romaneasca este considerata de Bruxelles drept conforma cu spiritul Directivei, avand in vedere ca majoritatea creditelor de consum si ipotecare din Romania sunt luate in anii anteriori, iar ritmul extrem de redus in care se iau credite noi ar face ca obiectul de aplicare a OUG 50 sa fie foarte limitat, nesatisfacand spiritul Directivei.

"OUG 50/2010 a fost avizata favorabil de catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Departamentul pentru Afaceri Europene, Ministerul Justitiei, primind, de asemenea, avizul Consiliului Concurentei si bucurandu-se de un sprijin activ din partea acestuia. Comisia Europeana este informata cu privire la prevederile OUG 50/2010. Reactia bancilor era de asteptat, insa prevederile actului normativ sunt ferme, stabilesc un raport echitabil intre parti, conform legislatiei europene, avand sustinerea atat a factorilor de decizie importanti, cat si a societatii civile. Bancile pot reclama, dar nu vad niciun motiv de sanctionare a Romaniei", ne-a comunicat ANPC.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/in-timp-ce-clientii-se-lupta-cu-dobanzile-bancile-vor-despagubiri-de-la-stat-7419568
7419568
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.