Ţara care a acordat statutul de persoană unui parc naţional. Următorul pe listă, un râu

Autor: Georgiana Călin Postat la 06 septembrie 2016 159 afişări

Ţara care a acordat statutul de persoană unui parc naţional. Următorul pe listă, un râu

Este posibil ca terenurile sau râurile să aibă statut de fiinţe în ochii legii? Iată că în Noua Zeelandă se poate, arată un articol pe nytimes.com.

Unui fost parc naţional i-a fost acordat statutul de persoană, iar în curând acelaşi statut îl va primi şi un râu.  Aceste numiri neobişnuite reprezintă acorduri între Guvernul din Noua Zeelandă şi grupurile Maori, cele două părţi care susţin de ani de zile  tutela proprietăţilor naturale ale ţării.

Chris Finlayson, avocatul general al Noii Zeelande, a declarat că divergenţa a fost rezolvată prin îndeplinirea solicitărilor grupului Maori. „În viziunea lor asupra lumii <<Eu sunt râul şi râul este parte din mine>>”, a spus el. „Regiunea lor geografică este parte integrantă a ceea ce reprezintă ei”.  Din 1954 până în 2014, Te Urewera era un parc naţional de 821 de mile pătrate pe Insula de Nord, dar atunci când decizia de mai sus a intrat în vigoare, guvernul a renunţat la dreptul de proprietate formală, iar terenul a devenit o entitate juridică cu „toate drepturile, puterile, atribuţii şi obligaţiile unei persoane juridice”.  Afirmaţiile sunt susţinute de şi de Pita Sharples, reprezentantul legal al intereselor Maori. Care afirmă că: „Aşezarea este o alternativă profundă la prezumţia umană a suveranităţii asupra lumii natural”.

Următorul va fi râul Whanganui, al treilea cel mai mare râu din Noua Zeelandă. Tribul Maori îl consideră ca fiind „un întreg indivizibil de viaţă, care cuprinde râul şi toţi afluenţii de la munte la mare” a declarat Dl. Finlayson. Este aşteptat acordul Parlamentului,  iar implementarea legii ar trebui să aibă loc în acest an.

Vizitatorii se pot bucura în continuare Te Urewera în acelaşi mod ca atunci când era declarat parc: „Vrem să urez bun venit oamenilor; accesul publicului este complet conservat ”, a declarat Finlayson. Dar permise pentru activităţi precum vânătoarea sunt emise acum de un consiliu care include reprezentanţi ai guvernului şi ai Maori. Un consiliu similar va fi stabilit şi pentru râu.

Ar putea această abordare juridică să fie extinsă dincolo de Noua Zeelandă? Finlayson a spus că a discutat această idee cu Jody Wilson-Raybould, noul avocat general al Canadei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.