In curtea EADS

Postat la 19 septembrie 2006 8 afişări

Vnestorgbank (VTB), banca al carei actionar majoritar este statul rus, a anuntat ca a achizitionat un pachet de 5,02% din actiunile EADS (European Aeronautic Defence and Space), care produce avioanele Airbus. Daca se ia in calcul cotatia actiunilor la bursa, valoarea pachetului detinut de fosta banca de comert exterior a Uniunii Sovietice ajunge la 922 de milioane de euro.

Vnestorgbank (VTB), banca al carei actionar majoritar este statul rus, a anuntat ca a achizitionat un pachet de 5,02% din actiunile EADS (European Aeronautic Defence and Space), care produce avioanele Airbus. Daca se ia in calcul cotatia actiunilor la bursa, valoarea pachetului detinut de fosta banca de comert exterior a Uniunii Sovietice ajunge la 922 de milioane de euro. Anuntul a avut un efect benefic asupra cotatiei actiunilor numarului doi mondial in industria aeronautica (dupa gigantul american Boeing), care au crescut cu 4%, desi analistii de pe pietele financiare considera ca achizitia nu va duce neaparat la o majorare a afacerilor EADS in Rusia.

 

Michael Hauger, purtator de cuvant al EADS, a spus ca miscarea nu va afecta structura actionariatului principal franco-german, fiecare parte detinand cote egale de 22,5% din actiuni, relateaza Reuters. Statul francez detine 15% din EADS, concernul media francez Lagardere 7,5%, in timp ce producatorul auto DaimlerChrysler are 22,5%. Cele doua parti au incheiat un acord care le ofera controlul asupra tuturor deciziilor importante, inclusiv in ceea ce priveste selectia membrilor board-ului de conducere. Hauger a adaugat ca, alaturi de VTB, mai sunt si alti actionari care au pachete similare din actiunile tranzactionate pe bursa. Vasili Titov, vicepresedintele VTB, a refuzat sa spuna ce planuri are banca in legatura cu EADS.

 

In luna februarie a acestui an, Airbus a anuntat ca este in discutii cu statul rus pentru un parteneriat de 25 de miliarde de dolari. Acesta ar urma sa includa designul unui nou avion, precum si un proiect de transformare a avioanelor de pasageri in avioane pentru transportul marfurilor. In luna iunie a acestui an, Aeroflot, cea mai mare companie aeriana din Rusia, a avertizat ca intarzierea lansarii modelului A350 ar putea-o determina sa imparta un contract de 3 miliarde de dolari intre Airbus si Boeing, al carei nou model 787 va fi lansat in anul 2008.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/in-curtea-eads-2511637
2511637
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.