Impozitarea pensiilor speciale cu 85% este neconstituţională, potrivit deciziei de marţi a Curţii Constituţionale a României (CCR)

Autor: Mediafax Postat la 15 decembrie 2020 116 afişări

Impozitarea pensiilor speciale cu 85% este neconstituţională, potrivit deciziei de marţi a Curţii Constituţionale a României (CCR)

Impozitarea pensiilor speciale cu 85% este neconstituţională, potrivit deciziei de marţi a Curţii Constituţionale a României (CCR), au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFX, că CCR a decis că impozitarea pensiilor speciale cu 85% este neconstituţională.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, potrivit surselor citate, după ce Curtea a amânat de patru ori decizia, care trebuia să fie dată din luna iulie.

Avocatul Poporului, Renate Weber, cea care a sesizat CCR, explica pentru MEDIAFAX că, deşi se numeşte taxarea pensiilor, este de fapt o dublă impozitare.

„Sunt două chestiuni. Pe de o parte, este vorba despre faptul că e o inechitabilă aşezare a sarcinilor fiscale. Se numeşte taxarea unor pensii. În realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindcă taxele ţi le impune statul când îţi oferă un serviciu”, a declarat pentru MEDIAFAX Renate Weber.

Avocatul Poporului a mai spus că este vorba şi despre o supraimpozitare, pentru că toate pensiile de peste 2.000 de lei sunt impozitate cu 10%.

„În plus, vine aceasta taxare de 10% pentru aceste pensii între 2.001 şi 7.000 de lei şi de 85% de peste 7.001 lei. Ori există un principiu foarte clar al nediscriminării care spune că toata lumea trebuie să fie tratată egal. Aici nu vorbim de un impozit progresiv pe toate veniturile, ci doar pe o categorie, ori aşa ceva, în opinia noastră, este neconstituţional”, a mai spus Weber.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în luna iunie, legea care prevede taxarea cu la 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei şi cu 10% a celor între 2001 şi 7001 lei. Concret, va fi taxată diferenţa între pensia specială şi cea realizată pe baza contributivităţii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
impozitare,
pensie,
constituţie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.