Imigrantii veniti din Libia in Europa cu zecile de mii - un cosmar pentru autoritatile italiene

Autor: Mihai Mitrica Postat la 22 mai 2011 62 afişări

Aproximativ 14.000 de persoane care au parasit Libia au ajuns in Italia si Malta de la inceputul conflictului, a anuntat Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR).

Potrivit agentiei ONU, aproximativ 1.200 de persoane au murit incercand sa traverseze Marea Mediterana incepand din 25 martie pana acum. Mii de imigranti se pregatesc in continuare sa ajunga in Europa, conform UNHCR, care indeamna statele europene sa le ofere gazduire refugiatilor.

Problema afluxului de imigranti a devenit un cosmar pentru autoritatile europene, in special pentru cele din Italia, care s-au confruntat deja cu un val de 24.000 de imigranti din Tunisia la vremea revoltelor de acolo, in urma cu cateva luni. Dimensiunea vaselor care aduc imigranti africani de la Tripoli in portul Lampedusa, unele dintre ele chiar cu cate 800 de pasageri, ar fi o dovada pentru Roma ca plecarea lor are loc cu acordul autoritatilor libiene, scrie New York Times: ministrul de externe Franco Frattini a declarat recent ca guvernul Gaddafi a folosit multa vreme emigratia spre Europa ca forma de "represalii contra Europei si a Italiei" si ca "nu este vorba de o imigratie generata de disperare, asa cum e in cazul refugiatilor adevarati, ci de un instrument criminal folosit de regimul Gaddafi". Frattini a adaugat ca aceasta "strategie" ar putea fi folosita ca dovada contra lui Muammar Gaddafi la Curtea Penala Internationala.

Imigrantii nu sunt numai din Libia, ci si din Bangladesh, Burkina Faso, Eritrea, Etiopia, Ghana, Coasta de Fildes, Sierra Leone, Somalia sau Senegal. Multi au ajuns la Tripoli platind sute de dolari unor intermediari care ii ajuta sa ajunga la port si sa se imbarce in vasele spre Europa.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/imigrantii-veniti-din-libia-in-europa-cu-zecile-de-mii-un-cosmar-pentru-autoritatile-italiene-8278238
8278238
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.