Igaş: Votul la Andronescu şi Mihăilescu, similar cu cel la Şova şi s-a încuviinţat urmărirea penală

Autor: Valentina Postelnicu Postat la 26 martie 2015 0 afişări

Potrivit senatorului PNL, "comisia de numărare a voturilor constituită în cazul Şova şi Vâlcov a acţionat într-un mod discreţionar, în sensul în care, în situaţii similare ca de exemplu: Ecaterina Andronescu cu 72 de voturi pentru şi 62 de voturi împotrivă sau Şerban Mihăilescu cu 77 de voturi pentru şi 51 de voturi împotrivă, au întocmit rapoarte de încuviinţare a începerii urmăririi penale ale acestora, iar în situaţia d-lui Şova, în acelaşi context, cu 79 de voturi pentru şi 67 de voturi împotrivă, raportul a fost de respingere a solicitării venite de la DNA".

"Cer public domnului Tăriceanu, în calitate de preşedinte al Senatului, să explice abuzul săvârşit de comisia de numărare a voturilor, care a redactat procesul-verbal ce a fost însuşit şi de domnia sa şi care a adus atingere imaginii publice a Senatului României, lucru semnalat de mai multe ambasade străine, mass-media şi opinia publică din România", a arătat Igaş, într-un comunicat transmis joi.

El a menţionat că, în opinia sa, "în seama preşedintelui Senatului şi a comisiei de numărare a voturilor se poate reţine un abuz în serviciu, care s-ar putea solda cu o plângere penală din partea celor care se simt lezaţi de acest abuz".

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că plenul Senatului s-a raportat, în cazul votului pe cererile de arestare ale lui Dan Şova şi Darius Vâlcov, la legea 96/2006, precizând că acest lucru s-a menţionat de două ori în plen şi "nu a existat niciun comentariu".

Preşedintele Senatului a afirmat că în cursul dezbaterilor care au avut loc în plen, a făcut referire foarte clară şi explicită că plenul se raportează la legea 96/2006, articolul 24, alineatul 4, care prevede că "în această situaţie, în care se cere încuviinţarea reţinerii şi arestării, este nevoie de majoritatea votului senatorilor".

"Actualul Regulament, mai precis articolul 24, alineatul 4, la care m-am referit, nu a fost niciodată contestat la Curtea Constituţională", a mai menţionat Tăriceanu.

Întrebat dacă îşi asumă o posibilă decizie nefavorabilă a Curţii Constituţionale, în cazul votului la Dan Şova, Tăriceanu a afirmat că preşedintele Senatului nu conduce precum generalul, trupele şi nu răspunde pentru votul colegilor săi.

"Faceţi o greşeală dacă consideraţi că preşedintele Senatului conduce Senatul precum generalul, trupele. Preşedintele Senatului reprezintă Senatul în raporturile interinstituţionale, însă nu are decât un vot, şi nu răspunde pentru voturile celorlalţi, care îşi exercită votul conform propriei conştiinţe. Eu nu pot să răspund pentru modul în care Senatul votează. Procedura este cea pe care am supus-o aprobării plenului şi care a fost acceptată şi pe care s-a lucrat", a declarat Tăriceanu.

Partidul Naţional Liberal vrea să atace la Curtea Constituţională decizia Senatului de respingere a cererii DNA pentru încuviinţarea arestării preventive a lui Dan Şova, în acest moment căutând soluţii juridice pentru a demara acest demers.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat, prin intermediul PNL "analizează în cel mai scurt timp soluţia şi pâghiile contestării la Curtea Constituţională a votului în cazul Dan Şova cu privire la interpretarea dată numărului de voturi necesar pentru ridicarea imunităţii senatorului PSD".

"Avem în vedere jurisprudenţa Curţii Constituţionale care stabileşte că hotărârile Senatului sau ale Camerei Deputaţilor se aprobă cu majoritatea parlamentarilor prezenţi", se precizează în comunicat.

Rezultatul oficial al votului senatorilor în cazul cererii DNA vizându-l pe Dan Şova, anunţat în plen, a fost de 79 de opţiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate.

Potrivit anunţului oficial făcut în plen, în urma numărării voturilor, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor, Senatul nu a încuviinţat arestarea preventivă a lui Dan Şova.

Plenul Senatului a avizat, în 19 noiembrie, începerea urmării penale în cazul senatorului PSD Ecaterina Andronescu, fiind înregistrate 72 de voturi "pentru", 62 "împotrivă".

În aceeaşi zi, plenul Senatului a avizat şi începerea urmării penale în cazul senatorului PSD Şerban Mihăilescu, fiind înregistrate 77 de voturi "pentru" şi 51 "împotrivă", un vot fiind anulat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IGAŞ,
TĂRICEANU,

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/igas-votul-la-andronescu-si-mihailescu-similar-cu-cel-la-sova-si-s-a-incuviintat-urmarirea-penala-14060343
comments powered by Disqus
Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu } Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu }

Într-un articol de copertă recent scriam despre viaţa angajaţilor în open space – observam cât de mici sunt spaţiile alocate angajaţilor în birourile din România, cât de greu este să ne adaptăm la obiceiurile colegilor şi cum, de multe ori, simţim nevoia să facem de acasă lucrurile importante pentru muncă. A trecut doar o lună de atunci, iar glumele „colegului de bancă'' au devenit amintiri, iar open space-ul pare să fi intrat la capitolul istorie. Ce înseamnă experimentul global al muncii de acasă şi care sunt posibilele urmări ale acestuia?

vezi continuarea
ZF.ro
Situaţia ciudată: Cel mai nou pacient bolnav de COVID-19 dă peste cap tot ce ştiam. Cum s-a putut întâmpla asta Situaţia ciudată: Cel mai nou pacient bolnav de COVID-19 dă peste cap tot ce ştiam. Cum s-a putut întâmpla asta
Pericol critic: Dacă patronii mor, nu o să mai avem nici angajaţi sau cine să plătească salariile
Mediafax
Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus
Top 10 ţări care îşi vor reveni cel mai rapid la finalul pandemiei de coronavirus, potrivit analiştilor
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.