Iese la iveală încă un pariu al fraţilor Pavăl de la Dedeman la bursa românească: investiţie de aproape 100 mil. lei la BRD, a treia cea mai mare bancă din România

Autor: Liviu Popescu Postat la 02 aprilie 2020 800 afişări

Aceasta este prima investiţie raportată public a Dedeman în sectorul bancar din România. Din 31 ianuarie 2020, adică de când raportarea Dedeman a fost publicată în convocatorul BRD, şi până la închiderea din 31 martie 2020, investiţia s-a diminuat cu 30 mil. lei, la 70 mil. lei din cauza scăderii preţului acţiunii.

Adrian Pavăl şi Dra­goş Pavăl, pro­prietarii re­taile­rului de bri­colaj Dedeman, cea mai puternică afacere antre­prenorială românească, au aproape 100 mil. lei (21 mil. euro) investite la BRD, adică o deţinere de 0,86% din capitalul social al băncii, potrivit calcu­lelor realizate de ZF din convo­catorul BRD.

Astfel, în anexa convoca­torului publicat la bursă, în care BRD îşi cheamă acţionarii pentru a aproba printre altele şi bugetul pe 2020, se găseşte structura celor mai mari 10 acţionari ai BRD, printre care Societe Generale (60%), fonduri de pensii private, SIF-uri, dar şi Dedeman. 

„Dedeman SRL cu sediul în Bacău str. Alexei Tolstoi nr. 4, persoană juridică română, de­ţine 5.969.577 acţiuni, repre­zentând un aport la capitalul social de 0,8566%, respectiv 5.969.577 lei“, se arată în convocatorul BRD. 

În pre­ce­dentul convocator, cel din pri­măvara anului 2019, Dedeman nu figura ca investitor la BRD.

Cea mai recentă structură a acţionariatului BRD, a treia cea mai mare bancă din România după Banca Transilvania şi BCR, este valabilă pentru data de 31 ianuarie 2020 şi de aceea ZF a calculat investiţia Dede­man la preţul de tranzacţionare de atunci, respectiv 16,1 lei pen­tru o acţiune BRD. Spre com­paraţie, BRD a închis la 31 martie 2020 la 11,74 lei pe acţiune.

Pentru că deţinerea Dede­man la BRD este sub pragul de raportare de 5%, este posibil ca fraţii Pavăl să fi tranzacţionat din acţiuni în lunile februarie şi martie şi prin urmare tran­zacţiile să nu fie raportate la bursă. Calculată la preţurile de tranzacţionare din 31 martie 2020 şi pe baza numărului de acţiuni din convocator, Dede­man are 70 mil. lei investite la BRD. 

Acţiunile BRD Soc Gen sunt incluse în structura indicelui principal BET, iar banca este în clasamentul celor mai tran­zacţionate acţiuni de la bursa românească, alături de Banca Transilvania şi de Fondul Pro­prie­tatea, arată datele agregate de ZF. 

Miercuri după-amiază BRD scădea cu până la 7% la bursa de la Bucureşti, la preţul de 10,94 lei pe acţiune, echivalentul unei valori de piaţă de 7,7 mld. lei, reacţie puternic negativă a investitorilor la anunţul potrivit căruia Societe Generale vrea ca profitul de 1,5 mld. lei al băncii să meargă în rezultatul reportat. 

Anterior BRD anunţase că va propune dividende de 1,1 mld. lei, dar acum având în vedere că solicitarea vine din partea acţionarului majoritar, cel mai probabil banca nu va distribui anul acesta dividende. La un dividend de 1,64 lei pe acţiune, Dedeman ar fi fost remunerată cu aproape 10 mil. lei. 

Citiţi AICI ediţia ZF E-paperde joi

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
brd,
dedeman,
banca,
bursa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.