Harta salariilor la un an de pandemie: Un angajat din Bucureşti câştigă, în medie, 4.700 de lei net lunar. La polul opus, în Teleorman salariul mediu e de 2.600 de lei

Autor: Adelina Mihai Postat la 10 iunie 2021 386 afişări

Harta salariilor la un an de pandemie: Un angajat din Bucureşti câştigă, în medie, 4.700 de lei net lunar. La polul opus, în Teleorman salariul mediu e de 2.600 de lei

Un angajat din Bucureşti a câştigat în martie 2021 un salariu mediu net de peste 4.700 de lei, în timp ce un angajat din Teleorman, judeţ aflat la mai puţin de 90 de kilometri distanţă de Capitală, a încasat un salariu de aproape două ori mai mic, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.

Un angajat din Bucureşti a câştigat, în medie, 4.700 de lei net în martie, cu 400 de lei mai mult faţă de perioada similară din 2020 (+8%) ♦ În Teleorman, salariul mediu este aproape la jumătate faţă de Capitală (2.600 de lei net/lună), iar creşterea a fost de sub 90 de lei în ultimul an (+3,5%) ♦ În 22 de judeţe salariul mediu este mai mic de 3.000 de lei net/lună.

Un angajat din Bucureşti a câştigat în martie 2021 un salariu mediu net de peste 4.700 de lei, în timp ce un angajat din Teleorman, judeţ aflat la mai puţin de 90 de kilometri distanţă de Capitală, a încasat un salariu de aproape două ori mai mic, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.  Cum s-a ajuns în această situaţie?

„Teleorman nu are alt business în afară de cel de comerţ, unde angajaţii primesc de regulă salariul minim. Toţi locuitorii care au avut o educaţie mai bună au plecat spre Bucureşti pentru salarii mai mari şi pentru dezvoltarea carierei şi e normal să se întâmple asta. Nu îmi dau seama dacă autorităţile au făcut ceva pentru a atrage investitori acolo şi cred că oamenii care lucrează la stat în Teleorman ştiu foarte puţine lucruri despre cum funcţio­nează sectorul privat în aşa fel încât să înţeleagă şi să pună în aplicare un plan de dezvoltare economică“, a explicat Florin Go­dean, country mana­ger în cadrul firmei de recrutare Adecco România şi Un­garia.

Bucureşti, Cluj, Timiş, Ilfov şi Iaşi sunt zonele cu cele mai mari salarii medii înregis­trate în luna martie, aici angajaţii câştigând, în medie, între 3.500 şi peste 4.700 de lei net pe lună.

Cele mai mici salarii din România le obţin angajaţii din Teleorman, Mara­mureş, Harghita, Suceava şi Brăila, unde valorile salariului mediu net variază între 2.600 şi 2.700 de lei net pe lună.

În ceea ce priveşte creşterile salariale din ultimul an, datele Statisticii arată că inegalităţile salariale dintre regiuni s-au accentuat. Judeţele în care salariile medii sunt mai mari au avut parte şi de cele mai mari creşteri de salarii, pe când judeţele codaşe la salarii au avut creşteri salariale foarte mici sau, în cazul Caraş-Severin, de o scădere salarială medie de 4%.

În ultimul an, cel mai mult au crescut salariile angajaţilor din Braşov (+13,1%), Iaşi (+11,6%), Bihor (+11,5%) şi Timiş (+11,4%), iar cele mai mici creşteri au fost în judeţele Dolj (+1,7%), Brăila (+1,7%), Harghita (+2,6%), Constanţa (+3,1%), Vaslui (+3,4%) şi Teleorman (+3,5%).

„Aş lega această situaţie de oprirea activităţii din zona HoReCa pe perioada pandemiei. Angajaţii cu salarii apropiate de nivelul minim – cei din HoReCa şi din industria auto manufacturieră – au fost afectaţi de oprirea activităţii şi s-a văzut în întreaga masă salarială, practic au ieşit din aceste statistici cei cu salarii minime şi au rămas cei cu salarii mari, din IT şi telecom, de exemplu, unde salariile au continuat să crească“, a mai explicat Florin Godean.

La nivel naţional, salariul mediu a ajuns la 3.547 de lei net în luna martie a acestui an, în creştere cu 7,7% faţă de perioada similară a anului 2020. Deşi angajaţii români au avut parte de creşteri salariale mai mari decât cele practicate în alte state europene, în continuare salariile medii sunt mici în rândul statelor Uniunii Europene.

Cu un salariu mediu de 720 de euro net pe lună, un angajat din România câştigă de patru ori mai puţin decât media salarială a tuturor statelor UE. Totuşi, salariile vor continua să crească, pentru că angajatorii au reluat recrutările atât pe plan intern, cât şi pe plan extern.

„Deja suntem cu cifrele la ceea ce era înainte de pandemie, iar anul acesta, pentru prima dată, colegii mei din alte state europene ne-au sunat să trimitem candidaţi din România acolo, pentru că au nevoie de noi angajaţi. Noi nu am făcut plasare de personal în străinătate până acum şi nu ne-am mai confruntat cu astfel de cereri. O altă situaţie nouă a fost în duminica în care s-au ridicat restricţiile, când ne-am trezit cu o fluctuaţie de personal de 30% în zona de logistică, pentru că angajaţii din depozite s-au dus să lucreze în HoReCA“, a mai spus Florin Godean de la Adecco.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bucuresti,
salariu,
angajare,
mediu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.