Harta mortalităţii infantile: Locurile unde moartalitatea infantilă a atins cote alarmante şi în ce judeţ copiii au cea mai mare şansă la viaţă

Postat la 04 februarie 2020 123 afişări

Harta mortalităţii infantile: Locurile unde moartalitatea infantilă a atins cote alarmante şi în ce judeţ copiii au cea mai mare şansă la viaţă

Organizaţia „Salvaţi Copiii” a publicat, marţi, harta mortalităţii infantile, arătând că există „discrepanţe cronice” între judeţe, Tulcea, Botoşani şi Sălaj înregistrând cea mai mare rată a decesului bebeluşilor, iar Bucureştiul fiind locul cu cea mai mare şansă la viaţă.

„Deşi rata mortalităţii infantile a scăzut în ceea ce priveşte media pe ţară, la 6 la mia de copii născuţi vii, potrivit datelor finale ale Institutului Naţional de Statistică, procesate pentru anul 2018, ies la iveală clivaje cronice între judeţe, precum şi între urban şi rural. Astfel, dacă în Bucureşti rata mortalităţii infantile a coborât la 3,3 la mie, Tulcea are o rată de 14,7 la mie, peste dublul mediei naţionale.

O discrepanţă dramatică se observă şi între urban şi rural: în Botoşani, de pildă, rata mortalităţii infantile în rural este de trei ori mai mare decât la oraş, unde mamele au acces la servicii medicale constante”, conform Salvaţi Copiii.

Sursa citată menţionează că rata mortalităţii infantile se află în corelaţie cu numărul naşterilor şi al deceselor.

„Clivajul uriaş între câteva judeţe ale ţării ne arată că şansa la viaţă a nou-născuţilor depinde de accesul la servicii medicale şi de dotare a maternităţilor cu aparatură medicală vitală. Este nu doar o nedreptate profundă, ci şi o încălcare a dreptului la viaţă.

Devine imperios necesar să accelerăm dotarea maternităţilor şi să dezvoltăm programul de combatere a mortalităţii infantile, pe toate componentele lui vitale. Mizăm pe solidaritatea socială şi continuăm să punem presiune pe autorităţi, să facă din maternităţi o prioritate zero”, a declarat preşedintele executiv Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

O discrepanţă se observă şi în ceea ce priveşte şansa la viaţă a copiilor care se nasc în mediul rural. În toate judeţele, cu excepţia Ilfovului, rata mortalităţii infantile este sensibil mai mare în mediul rural faţă de mediul urban, dar în Botoşani „situaţia este dramatică”: 16,6 faţă de 5,6 la mia de copii născuţi vii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mortalitate,
crestere,
viata,
botosani

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.