Guvernul vrea să aplice modelul polonez al băncii de dezvoltare şi în România, pe structura EximBank

Autor: Raluca Ghinea Postat la 12 martie 2015 52 afişări

Guvernul va construi banca de dezvoltare pe structura EximBank, urmând să aplice modelul băncii de dezvoltare BGK din Polonia, unde reprezentanţi ai EximBank, ai Finanţelor şi ai Fondurilor Europene au avut recent o vizită de lucru, a declarat joi directorul general al Trezoreriei, Ştefan Nanu.

"Ieri (miercuri - n.r.) în şedinţa de Guvern s-a decis ca noua bancă de dezvoltare să fie pe scheletul EximBank. În perioada imediat următoare se vor pune practic bazele designului acestei bănci de dezvoltare", a afirmat Nanu, la o conferinţă organizată de Asociaţia Română a Băncilor la Academia de Studii Economice.

El a precizat că a fost aleasă EximBank pentru extinderea activităţii ca bancă de dezvoltare, având în vedere că statul are la această bancă un capital de risc de circa 1,5 miliarde lei, sumă care poate fi plasată în creditare printr-o paletă mai largă de instrumente. În acest context, aria de activitate a băncii se va extinde, precum şi sectoarele unde va fi prezentă.

"Chiar a fost de curând o delegaţie compusă din membri ai Eximbank, ai Ministerului de Finanţe, ai Ministerului Fondurilor Europene într-o vizită de lucru în Polonia la Bancă Naţională de Dezvoltare a Poloniei, BGK se numeşte (Bank Gospodarstwa Krajowego -n.r.). Ei deja au avut un succes foarte important cu această bancă, au reuşit pe absorbţia fondurilor europene să folosească această bancă şi să accelereze decontarea fondurilor şi au ştiut să creeze produsele care au adresat foarte bine anumite nevoi. Nu vrem să reinventăm roata. Se încearcă să se preia acele lucruri care pot fi preluate",a spus Nanu.

Directorul Trezoreriei a punctat că există o similitudine cumva între cele două bănci, iar în perioada următoare va fi adaptat cadrul legislativ al Eximbank astfel încât să adapteze anumite produse.

"O să fie şi o anumită adaptare internă la nivelul personalului şi infrastructurii Eximbank astfel încât să poată să răspundă acestui concept, de bancă naţională de dezvoltare", a conchis Nanu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
EXIMBANK,
BANCA DE DEZVOLTARE,
/actualitate/guvernul-vrea-sa-aplice-modelul-polonez-al-bancii-de-dezvoltare-si-in-romania-pe-structura-eximbank-13975631
13975631
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.