Guvernul catalan sfidează în continuare Madridul

Autor: Gaidau Ion Postat la 03 octombrie 2014 31 afişări

Preşedintele catalan, Artur Mas, a sfidat din nou Madridul, joi, semnând un decret prin care înfiinţează o comisie electorală însărcinată cu supervizarea organizării referendumului de autodeterminare, o consultare pe care Guvernul spaniol o apreciază ca fiind anticonstituţională.

Decretul va intra în vigoare după ce va fi publicat în Jurnalul Oficial, în principiu vineri, a precizat pentru AFP, joi seara, un purtător de cuvânt al Guvernului regional.

Acest decret este semnat în contextul în care Tribunalul constituţional din Madrid a "suspendat" luni legea şi decretul privind organizarea unui referendum de autodeterminare pe 9 noiembrie.

Cu toate că referendumul este "consultativ", Guvernul conservatorului Mariano Rajoy consideră că este anticonstituţional şi intenţionează să-l interzică. Guvernul de la Madrid a sesizat Tribunal constituţional care, în aşteptarea examinării fondului legii, l-a suspendat.

Prin urmare, potrivit celor care se opun referendumului, orice act preparatoriu, precum înfiinţarea acestei comisii electorale, afundă şi mai mult Guvernul catalan în ilegalitate.

Artur Mas a trimis semnale contradictorii, decizând astfel marţi să suspende campania oficială pentru referendumul care ar putea fi ilegal.

Serviciile juridice ale statului analizează noua măsură pentru a hotărî dacă "aceasta se încadrează în sistemul" juridic, a declarat joi delegata Guvernului central în regiune, María Llanos de Luna.

Mas urmează să susţină vineri o reuniune cu toţi liderii partidelor favorabile acestui referendum, pentru a adopta o poziţie comună, aripa de stânga dorind organizarea votului, chiar în ilegalitate, ceea ce ar crea o criză insituţională fără precedent în Spania de la revenirea la democraţie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SPANIA,
CATALONIA,
REFERENDUM
/actualitate/guvernul-catalan-sfideaza-in-continuare-madridul-13363167
13363167
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.