Guvernul a abrogat, prin Ordonanţă de Urgenţă, split TVA

Autor: Teona Tomoiaga Postat la 24 decembrie 2019 102 afişări

Guvernul a abrogat, prin Ordonanţă de Urgenţă, split TVA

Guvernul a abrogat OUG 23/2017, care se referă la plata defalcată a TVA, printr-o Ordonanţă de Urgenţă publicată luni în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, prevederile Ordonanţei vor intra în vigoare de l februarie 2020.

"(3) Începând cu data publicării prezentei ordonanţe de urgenţă, organele fiscale nu mai operează înscrieri în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA", se notează în document.

Conform Ordonanţei, contul de TVA poate fi executat silit de către orice creditor, indiferent de natura creanţei.

Comisia Europeană (CE) a cerut autorităţilor să elimine din legislaţie sistemul plăţii defalcate a taxei pe valoare adăugată, numit şi sistemul split TVA, deoarece încalcă dreptul Uniunii Europene (UE).

Sistemul split TVA a fost introdus în legislaţie de la 1 octombrie 2017, fiind folosit opţional de către firmele care au dorit acest lucru, până pe 31 decembrie 2017. De la 1 ianuarie 2018, sistemul se aplica obligatoriu pentru companiile care au datorii mari la plata TVA şi cele care se află în insolvenţă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.