LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Pariul pe turismul românesc

Gruparea SI difuzează o înregistrare video cu ostaticul britanic John Cantlie la Kobane - VIDEO

Autor: Iuliana Enache Postat la 28 octombrie 2014 41 afişări

Organizaţia Stat Islamic a difuzat, luni, o înregistrare video cu ostaticul britanic John Cantlie, ce pare a fi realizată la Kobane, având ca scop să demonstreze că gruparea este în continuare activă în acest oraş sirian disputat.

Jurnalistul în vârstă de 43 de ani apare într-un oraş în ruine vorbind în faţa camerei de luat vederi şi pretinzând că "mujahedinii" (combatanţii islamişti) nu au bătut în retragere.

Niciun element nu indică momentul în care a fost realizată înregistrarea video, dar Cantlie face referire la ştirile postului britanic BBC difuzate la 17 octombrie şi la declaraţiile purtătorului de cuvânt al Pentagonului din 16 octombrie.

Înregistrarea video arată mai multe silozuri pe care flutură drapelul turc, ceea ce corespunde cu imaginile regiunii situate de cealaltă parte a frontierei.

Se pot vedea apoi imagini aeriene, etichetate o menţiunea că au fost surprinse de "o dronă a armatei SI", cu străzile în ruină ale oraşului Kobane. Planul corespunde hărţilor oraşului înainte de conflict.

Ostaticul britanic, care s-a exprimat în mai multe alte înregistrări video ale grupării SI, dezminte informaţiile potrivit cărora islamiştii ar fi fost forţaţi să abandoneze ofensiva împotriva oraşului kurd, afirmând că aceştia controlează în continuare cartiere din est şi sud.

Din 17 octombrie, luptele continuă în interiorul şi în jurul oraşului Kobane, apărat de combatanţii kurzi susţinuţi de raidurile aeriene ale coaliţiei internaţionale conduse de Washington.

Luni, patru raiduri aeriene în apropiere de Kobane împtoriva islamiştilor au distrus "cinci vehicule şi o clădire", a anunţat armata americană.

Oficialii americani au afirmat că atacurile au "încetinit avansul" SI dar că situaţia este încă fragilă.

John Cantlie a fost răpit în Siria în noiembrie 2012, în timp ce relata despre războiul civil. Islamiştii au executat patru ostatici, doi americani şi doi britanici.

John Cantlie a apărut într-o serie de înregistrări video de propagandă ale SI pentru a contracara relatările presei occidentale despre conflict.

În precedentele înregistrări, el apare stând la un birou în costum portocaliu de prizonier, în faţa unei camere fixe. În înregistrarea difuzată luni, el se află afară, îmbrăcat într-o cămaşă neagră - culoarea islamiştilor din SI - şi are un început de barbă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SIRIA,
SI,
CANTLIE
/actualitate/gruparea-si-difuzeaza-o-inregistrare-video-cu-ostaticul-britanic-john-cantlie-la-kobane-video-13473859
13473859
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.