GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Convergenţă cu UE sau politica "prin noi înşine"?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 04 mai 2014 67 afişări

Premierul Victor Ponta a reafirmat că România îşi propune să adere la zona euro în 2019, deşi acest termen nu va figura nici în acest an programul de convergenţă anual care va fi trimis Comisiei Europene, după cum nici anul trecut n-a figurat vreun termen, deşi pe atunci orizontul de aderare sugerat de autorităţi era 2017.

GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Convergenţă cu UE sau politica "prin noi înşine"?

Precizarea lui Ponta este o reacţie la declaraţia europarlamentarului liberal Adina Vălean potrivit căreia "România se simte foarte bine în afara zonei euro" şi că PNL nu este interesat de convergenţa economică şi fiscală cu ţările din zona euro, iar liderul partidului, Crin Antonescu, a spus că în campania pentru prezidenţiale va promova ideea renegocierii tratatului fiscal european, la care România a aderat şi care impune ţărilor un deficit structural de cel mult 1% din PIB.

Dintr-o analiză recentă a BNR reiese cât de necesară este menţinerea unui orizont de convergenţă cu zona euro, date fiind decalajele structurale notabile la nivelul economiei reale care separă România nu numai de UE15, dar şi de celelalte 9 state din Est membre UE.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/graficul-saptamanii-convergenta-cu-ue-sau-politica-prin-noi-insine-12582003
12582003
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.